Nieuws

Glas Saint-Gobain voor Europees Octrooibureau

Europees Octrooibureau

Saint-Gobain Glassolutions Gevelbouw levert in opdracht van gevelbouwer AKS het glas voor het nieuwe gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB). Het gaat om het glas voor zowel de thermische schil en de spectaculaire voorzetgevel als het glazen dak ter plaatse van de entree. Dit glazen dak zal later onder water worden gezet. Voor de tweede huidgevel wordt het nieuwe Cool-lite ST Bright Silver gebruikt, terwijl voor de thermische schil Climaplus Sun, ten behoeve van de lange gevels, en Cool-lite Xtreme 60-28, voor de kopse kanten van het gebouw, worden toegepast. In het gebouw wordt 100.000 vierkante meter glas toegepast. Delen van deze glasgevels zijn inmiddels door abseilers gemonteerd.

Het Europees Octrooibureau wordt langs de A4 in Rijswijk in een integrale samenwerking gebouwd door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Het door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners ontworpen gebouw heeft eind juni het hoogste punt van 107 meter bereikt. Het kantoorgebouw heeft een lengte van 150 meter en een breedte van slechts 12,6 meter, exclusief de glazen voorzetgevels. De totale oppervlakte is hiermee ruim 80.000 vierkante meter. Het is een van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd. Twee jaar later is nu de vlag geplaatst op 107 meter hoogte. In het gebouw komen 1.750 werkplekken, verdeeld over 26 verdiepingen.

Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam) is inmiddels duidelijk te zien. Jean Nouvel: ‘Het EOB-gebouw is een weergave van de karakteristieke polder. De horizontaliteit van de zee vastgelegd; waarbij de uitgestrektheid van het landschap de horizon laat vervagen en zich uitstrekt in een eindeloze hemel. We brengen, in deze aardse havenwereld, een vlaggenschip van indrukwekkende schaal en proportie. Van onverwachte materialen en volledige geometrische abstractie. Dit gebouw is sereen, ongenaakbaar, onderdeel van het firmament. Het neemt de kleur van de lucht aan dankzij de lichte weerspiegeling van het heldere gevelglas. Het staal van de horizontale lijnen geven het ritme. We willen gevoelens van privilege en plezier opwekken. Het privilege om de lucht en de horizon in te zetten als basisonderdelen van de architectuur.’

Het gebouw kenmerkt zich door een aantal innovaties. Zo kent het ontwerp een dubbele gevel, op 8 meter afstand van de eigenlijke gevel. Door deze constructie ontstaat er een open atrium met natuurlijke en dus duurzame ventilatie. Daarnaast is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid door middel van een stalen hoofdconstructie wordt opgetrokken. Naast het duurzaam gebruik van de lucht tussen de twee gevels voor verwarming en koeling, gebruikt het kantoor ook warmte- en koudeopslag in de bodem met behulp van warmtepompen. Op het dak komen zonnepanelen voor het winnen van duurzame energie die onder andere wordt gebruikt voor de LED-verlichting. De opzet van de inrichting is gericht op flexibiliteit. Alle installaties van het gebouw zijn geïntegreerd in het gecombineerde vloer/plafondsysteem, zodat ruimtes flexibel kunnen worden ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.