Nieuws

Het voormalige CMG-kantoor in Nieuwegein is getransformeerd tot 132 luxe huur- en koopappartementen. Converso, de nieuwe naam van het complex, leende  zich uitstekend voor transformatie tot woningen door onder andere de ligging en verdiepingshoogte. Er was echter één uitdaging: de hoge geluidsbelasting op de gevel. Om een dove gevel te vermijden zijn er diverse geluidswerende producten van Metaglas uit Tiel toegepast: SilentAir Gevelschermen, MethermoXL verticale schuiframen als balkonbeglazing en Custom Made geluidschermen.

Nieuwegein kampt al jaren met leegstand van verouderende kantoorgebouwen. Om de leegstand terug te dringen, stimuleert de gemeente Nieuwegein transformaties van leegstaande kantoren naar een andere bestemming. De gemeente verbindt partijen met elkaar waardoor zij tot goede plannen komen om meer transformatieprojecten te realiseren. Zo ook het markant vormgegeven Converso inclusief de opvallende ronde kopgevel en uitstekende façade. Converso leende zich uitstekend voor een transformatie naar woningen vanwege de verdiepingshoogte, die na het slopen van het systeemplafond ruim 3 meter bedroeg, maar ook de ligging en relatief weinig bouwkolommen in het gebouw. Dit gaf de architect de ruimte en vrijheid om moderne en luxe appartementen te ontwerpen. ‘Bovendien ging het om een relatief nieuw en luxe kantoorgebouw uit het eind van de vorige eeuw; met een dusdanig goede isolatiewaarde dat we op dit punt niet zoveel aanpassingen hebben hoeven doen. We hebben alleen bij alle appartementen het glas vervangen door isolerend HR++ glas’, vertelt Leo Jongkind, werkvoorbereider van Pleijsier Bouw Nijkerk, aan Stedenbouw.

De transformatie van kantoren naar woonappartementen vergt vaak een pakket aanvullende akoestische oplossingen om aan het vereiste geluidscomfort te voldoen. Projecten staan vaak op plaatsen met hoge geluidsbelasting en de wettelijke normen voor binnengeluid zijn strikt. Zodra de geluidsbelasting boven de uiterste grenswaarde komt moet er een dove gevel, een gevel waar geen raam open kan, worden gerealiseerd. Dit vormt dikwijls een uitdaging, omdat in de meeste gevallen het trappenhuis en de liften zich in de kern van het gebouw bevinden. Daaromheen worden dan vaak de nieuwe woningen gerealiseerd. In combinatie met de spuimogelijkheid in iedere verblijfsruimte is het transformeren van een kantoor naar woningen in bepaalde gevallen haast onmogelijk.

Converso heeft door haar aangrenzende 70 km-weg een te hoge geluidsbelasting op de gevel. Om een dove gevel te vermijden en het kantoorgebouw te transformeren zijn er diverse geluidswerende producten toegepast: SilentAir Gevelschermen, MethermoXL verticale schuiframen als balkonbeglazing en Custom Made geluidschermen. De SilentAir gevelschermen, bestaande uit een glaspaneel met geluidsabsorberende cassettes, zijn voor de bestaande ramen aan de buitenzijde van een verblijfsruimte gemonteerd. Door deze toepassing kunnen de naar binnendraaiende ramen worden geopend om de verblijfsruimte te ventileren én wordt het geluid geabsorbeerd tot een maximum van 10 dB(A).

De nieuwe buitenruimtes aan de 70 km-weg vroegen echter om een andere oplossingen. Alle balkons aan het zuiden zijn voorzien van enkelglas verticale schuiframen; het bovenste paneel kan naar wens worden geopend of gesloten. In gesloten stand vormt dit de extra (noodzakelijke) barrière op de gevel waardoor de geluidscomfort binnen wordt gerealiseerd. Wanneer de wens is om het balkon te openen voor bijvoorbeeld ventilatie ontstaat er in openstand een balustrade. Langs de gehele breedte van Converso is er op de begaande grond een geluidscherm geplaatst. Dit transparante geluidscherm houdt het geluid tegen, maar zorgt ook voor onbelemmerd uitzicht voor de bewoners op de begaande grond. Slim omgaan en diverse combinaties van geluidswerende producten maakt dat Converso is omgetoverd naar een hypermodern appartementencomplex waarbij de geluidseisen van binnengeluid wordt nagestreefd.

In Nederland is een overaanbod van kantoorleegstand. Het hoogte punt was in 2016 met maar liefst 19 procent leegstand. In 2018 staat nog 14 procent van de kantoren leeg. Nieuwegein behoort tot de koplopers van de meest actieve ‘ombouwers’ in de regio. Sinds 2010 heeft de gemeente de hoeveelheid kantoorruimte met 14 procent weten te reduceren. De transformatie van Converso is toegevoegd aan de reeds afgeronde transformatieprojecten in Nieuwegein voor Metaglas. Op deze lijst staan onder andere: Geinzicht, Krijtstede, Early Bird en Einsteinbaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.