Nieuws
Recyclingbijdrage

De Raad van State heeft vandaag de ontheffingen voor de afdracht van de bijdrage voor vlakglasrecycling vernietigd. Daarmee komt een einde aan de ontheffing die een aantal importeurs van de staatssecretaris had gekregen voor de afdracht van de recyclingbijdrage op het isolatieglas dat zij importeren. Dit betekent dat per ingang van de algemeen verbindend verklaring alle producenten en importeurs (alsnog) de recyclingbijdrage moeten betalen.

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) had beroep aangetekend tegen de ontheffingen en vandaag heeft de Raad van State VRN in het gelijk gesteld. De besluiten van de staatssecretaris voor de verleende ontheffingen zijn vernietigd omdat niet wordt voorzien in een gelijkwaardige wijze van afvalbeheer.

In 2002 is VRN opgericht om invulling te geven aan producentenverantwoordelijkheid op het gebied van vlakglasrecycling. VRN heeft hiervoor een landelijk dekkend netwerk van ruim 400 openbare inzamelpunten ingericht, waar iedereen gratis zijn vlakglasafval kan storten. Daarnaast zijn er nog ruim 1.200 niet-openbare inzamelpunten, onder andere bij milieuparken en renovatie-en sloopprojecten. VRN zamelt jaarlijks ruim 70.000 ton vlakglasafval in. Om het systeem van VRN te financieren, is een recyclingbijdrage op al het in Nederland geproduceerde en geïmporteerde isolatieglas in het leven geroepen. De staatssecretaris heeft door middel van een algemeen verbindend verklaring de afdracht van deze recyclingbijdrage algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat niet alleen de vrijwillig aangesloten producenten en importeurs de bijdrage aan VRN moeten afdragen, maar ook de niet aangesloten producenten en importeurs. VRN en de aangesloten producenten en importeurs zijn erg blij met deze uitspraak. De landelijk inzameling kan hierdoor ongewijzigd door blijven gaan.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.