Nieuws
drievoudig glas
Foto: Saint-Gobain Glass

Het Gelders Huis in Arnhem, een renovatie- en uitbreidingsproject van het provinciehuis, is de winnaar van de dertiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Deze architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) is voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’. Het ontwerp is van Team V Architectuur. Het transparant ogende, licht reflecterende, zonwerende drievoudig glas CLIMATOP Sun/XN van Saint-Gobain draagt bij aan de interactie tussen het publiek en Arnhem.

Het Gelders Huis omvat de renovatie van het Huis der Provincie (HdP) en de Sabelpoort (beide Rijksmonumenten) en de realisatie van een nieuwe kantoorvleugel ernaast. Daar is het drievoudig glas te vinden. In het deels openbare complex zetelt het provinciebestuur en werken 1.200 mensen. Het gebouw moest het opnemen tegen acht andere genomineerden: concertzaal Musis Sacrum in Arnhem, het bezoekerspaviljoen Park Vijversburg in Tytjerk, het Stadsarchief in Delft, paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas, de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, het Multifunctioneel Centrum Doelum in Renkum, Superlofts Blok Y in Utrecht en het sociale woningbouwcomplex Space-S in Eindhoven. De jury van BNA BesteGebouw van het jaar ‘18, onder voorzitterschap van Louise Vet (directeur Nederlandse Instituut voor Ecologie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, NIOO-KNAW), noemt Het Gelders Huis ‘niet alleen een stimulerende omgeving, het is ook een iconisch gebouw dat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad en – de naam zegt het – een thuisbasis en plek van samenkomst biedt aan de bevolking.’ De andere winnaars zijn Musis Sacrum (categorie Identiteit & Icoonwaarde), Space-S (Leefbaarheid & Sociale Cohesie) en Superlofts Blok Y (Particuliere Woonbeleving).

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld 6 – 2018 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.