Nieuws
glazen gevel
Gevel Triodos-bank. Foto: Bert Rietberg

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen heeft een nieuwe fase bereikt: de compleet glazen gevel is gesloten. Het kantoorgebouw dat de bank samen met projectontwikkelaar EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate) ontwikkelt, is straks het toonbeeld van duurzaam bouwen. Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel bestaande uit 1.280 glaspanelen. De gevel is ontwikkeld door Octatube, het drievoudig glas is afkomstig van Guardian.

Maximale overspanning

Voor het technisch ontwerp en de realisatie werkt J.P. van Eesteren als hoofdaannemer nauw samen met gevelspecialist Octatube. Het ontwerp van architect Thomas Rau voorziet in een transparante gevel voor optimaal zicht binnen het volledige gebouw en op de natuur rondom het pand. ‘Die transparantie wordt bereikt door te werken met glaspanelen, die zo sterk zijn dat ze zonder kozijn een grote overspanning kunnen maken’, vertelt Corine Dikkers, projectleider vanuit Octatube. ‘Voor een maximale isolatiewaarde en om de duurzaamheidsambitie te halen, zijn het drievoudig glaspanelen die, voor maximale transparantie, voor het overgrote deel geen achterconstructie hebben.’ Toegepast is drievoudig glas in een opbouw van 6(18)6(18)88.4. De zonwerende coating Guardian SN 70-37 bevindt zich op positie 2, de isolerende coating Climaguard premium 2 op positie 4. De Ug-waarde is 0,5 W/m2K. Het glas heeft verschillende groottes, de maximale maat is 2 x 4 meter. Het glas staat direct op de staalconstructie. Voor de montage is gebruik gemaakt van een verborgen toggle-bevestiging.

‘We hebben te maken met een zelfdragende glasgevel die via een staalconstructie koppelt met de houten vloerconstructie’, aldus Sander Persoon, projectorganisator van J.P. van Eesteren. ‘Een unieke situatie en daarom zijn we al vanaf een vroeg stadium met elkaar echte engineeringpartners. Bij het upgraden van het ontwerp van RAU Architecten naar het bestek, in de voorlopig ontwerpfase en de werktekeningfase, was Octatube al betrokken.’

BREEAM Outstanding

Met zijn houten constructie (uit PEFC-goedgekeurd hout), groene daken, WKO-installatie, hoge isolatiewaarde (RC-waarde is 6) en 3.300 vierkante meter aan zonnepanelen op de overdekte parkeerplaatsen, behaalt het gebouw de hoogste BREEAM-NL-certificering: Outstanding. ‘De gevel speelt hierin een belangrijke rol dankzij het drievoudig glas, de glascoating, maar ook het logistieke proces eromheen’, legt Persoon uit. ‘De stalen frames van de staalbouwer, met de door Octatube voorgemonteerde aluminium extrusieprofielen, worden just-in-time aangeleverd op een wisseltrailer vanuit de fabriek in Ede, waar de prefabricage plaatsvindt.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.