Nieuws
Foto: Peter Tijhuis

Kunstruimte EENWERK bij het Vondelpark, aan de Koninginneweg in Amsterdam, is een gebouw vol onverwachte ruimtes met grote glaspartijen. Licht, ruimte en openheid zijn de sleutelwoorden in het ontwerp architect Barend Koolhaas. Metaglas uit Tiel leverde MethermoXL schuifpuien en binnenpuien en balustrades voorzien van volglazen Total Glas producten. Er zijn diverse glassamenstellingen toegepast zoals 88.2 en 44.1 gelaagd veiligheidsglas, rondom is overal (gelaagd) HR++ glas te vinden. Voor de trap en binnenwanden is gekozen voor gelaagd gehard veiligheidsglas.

Tussen een openruimte met een rij herenhuizen springt het moderne gebouw EENWERK eruit. In het ontwerp heeft de architect gekozen voor een contrast met de bestaande bebouwing. Een combinatie van basalt, dat vroeger gebruikt werd voor sierstenen, samen met grote glazen aluminium puien geeft de gevel een klassieke opbouw. Elke verdieping van EENWERK verschilt in hoogte, die ten opzichte van elkaar telkens een stuk verder van de straat zijn gelegen. De ruimte op de begane grond wordt veelal gebruikt als garage, maar met mooi weer kan de ruimte worden uitgebreid naar buiten en kunnen er evenementen worden georganiseerd. Op middelste verdieping worden kunstwerken gepresenteerd, die vanaf buiten door de grote glasoppervlakte te zien zijn. De bovenste verdieping is ontworpen als experimentele stadstuin, maar is ook onderdeel van EENWERK waar regelmatig werken worden getoond.

MethermoXL schuifpuien

De middelste- en bovenste verdieping zijn voorzien van MethermoXL schuifpuien. Door het minimale design brengt het maximaal daglicht binnen en worden de sleutelwoorden: licht, ruimte en openheid extra versterkt in het gebouw. Om de openheid ook in het interieur te realiseren, zijn de binnenpuien en balustrades voorzien van volglazen Total Glas producten. Dankzij de slanke en minimalistische profielen zijn de verschillende ruimtes licht, ruimtelijk en bijzonder transparant. Dit zorgt voor verassende zichtlijnen en veel openheid.

veiligheidsglas
Foto: Peter Tijhuis

Expositieruimte

EENWERK is een kunstruimte voor tentoonstellingen, projecten en opdrachten in alle disciplines. In het gebouw wordt telkens één werk tegelijk gepresenteerd, waarbij zowel de maker als de toeschouwer wordt uitgenodigd zich te concentreren op inhoud en vorm. Afgelopen maanden werden onder andere het werk tentoongesteld van David Hammons, Steve McQueen, Stanley Brouwn en Hreinn Fridfinnsson.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.