Nieuws
glaskroongevel
Foto: Bert Rietberg

TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft het nieuwe Naturalis Biodiversity Center officieel opgeleverd. Centraal in het ontwerp van de nieuwbouw is de 40 meter hoge glaskroongevel van Neutelings Riedijk architecten. Deze gevel — net als het interieur van het museum opgetrokken uit duurzame materialen — is dé blikvanger van het museum. De glaskroongevel is samengesteld uit geprefabriceerde betonnen elementen die aan de binnenzijde afgewerkt zijn met eikenhout. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Zo is de buitenzijde van het hoofdgebouw gedeeltelijk afgewerkt in rood natuursteen. Het glas is van Saint-Gobain.

De glaskroongevel is gerealiseerd op basis van een hybride constructie: een combinatie van een achterliggende dragende staalconstructie met 341 betonnen gevelelementen. Hibex leverde deze enorme prefab gevelelementen, waarin ook het kozijn en de beglazing al zijn opgenomen. Door ruitvormen en liggende vormen te combineren ontstaat het opvallende bladerpatroon. In de bijzondere gevelelementen zijn modelruiten sgg Climaplus Sun toegepast, geleverd door Saint-Gobain Glassolutions Arnhem. Het project omvat 2.300 vierkante meter glas, waarvan 1.300 met bladermotief vorm. Totaal gaat het om 340 modelruiten.

René Goossen van Saint-Gobain Glassolutions Gevelbouw legt uit wat de grootste uitdaging van de glaskroongevel was. ‘De moeilijkheid bij dit project is het bladermodel van de ruiten. We hebben in heel Europa maar één glasfabriek die deze ruiten machinaal kan maken, dat is onze fabriek in Brno Tjechie. Brno heeft de ruiten door de geautomatiseerde productie super maatvast, met geen tot nauwelijks verloop in de spacer, kunnen produceren.’  Ter verbetering van de isolatiewaarde van het glas is voor de afstandhouder een ECOTEC spacer in zwarte uitvoering gekozen. Goossen over de voordelen: ‘Het gaat om een warm-edge afstandshouder. Door de standaard aluminium afstandhouder te vervangen door ECOTEC wordt het warmteverlies van het raam Uw met een waarde van 0,1 tot 0,2 verminderd, een verbetering tot wel 15 procent. Ook reduceert de spacer het risico op condensatie aan de glasranden en op schimmelvorming op het kozijn. De kleur is matzwart en valt daardoor niet op; het materiaal reflecteert niet in het glas zoals een traditionele aluminium afstandhouder.’

Ruimte voor Trix

Het museum is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd. Het natuurhistorisch museum hoefde slechts een jaar dicht en opent in september alweer haar deuren. Onderdeel van het ingrijpende project zijn een nieuwbouw van de enorme, publieke hal en de tentoonstellingsruimten en de bouw van een compleet nieuw laboratorium. Daarnaast zijn de onderzoeksfaciliteiten gemoderniseerd. De tentoonstellingsruimten vallen voornamelijk op door hun enorme omvang. Muren zijn op sommige plekken 30 meter lang, 300 millimeter dik en tot 14 meter hoog. De afstand die zonder steunpilaren wordt overspannen, loopt op tot maximaal 21 meter. Al die ruimte is onder andere nodig om plaats te bieden aan grote opgezette dieren als giraffen, olifanten en haaien en diverse constructies die deel uitmaken van de nieuwe experience. Maar de ruimte is er ook omdat Naturalis het huis is van Trix, het gigantische skelet van een T. rex. Het nieuwe museumgebouw en het laboratoriumgebouw vormen nu een geheel met de kantoren, de collectiedepots (waar een groot deel van 42 miljoen objecten uit de collectie huizen) en een deel van de laboratoria. Deze laatste zijn gevestigd in de bestaande gebouwen, die zowel van binnen als buiten een update hebben gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.