Nieuws
gevelbouw

Het kabinet is een verkennend onderzoek naar de circulaire potentie van de gevelbouw gestart. Zij doet dit op initiatief van de drie brancheorganisaties in de gevelbouw, de VMRG, de VKG en de NBvT, die graag de transitie maken naar een circulaire geveleconomie. Glas wordt niet specifiek als onderdeel meegenomen daar de gevelsector ‘verantwoordelijkheid wil nemen voor het gehele product, inclusief glas’.

Het kabinet streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. De bouwsector bestaat uit een divers aantal stakeholders en partijen. De potentie voor een circulaire economie is groot maar vraagt om een specifieke aanpak per branche om de transitie in gang te zetten. De gevelbranche verkent de mogelijkheden voor producentenverantwoordelijkheid. Dit betekent dat producenten verantwoordelijk zijn voor de kosten en effectiviteit van een verantwoorde afvoer en verwerking van de producten die zij op de markt brengen. Een consortium onder leiding van Alba Concepts, bestaand uit Copper8, Frontwise Facades, Excess Materials Exchange, W/E adviseurs en Houthoff, voert het onderzoek uit. De verkenning is in december gestart en loopt tot juni.

0-meting

Het onderzoek zal allereerst bestaan uit een 0-meting van de huidige status wat betreft circulariteit en het klimaateffect van de totale gevelbouw. Vervolgens zullen de doelen bepaald worden en belemmeringen in kaart worden gebracht. Ook zal de haalbaarheid van eerder opgestelde circulaire businessmodellen voor de gevelbouw getoetst worden. Het onderzoek kan leiden tot afspraken waaraan de overheid en branches zich committeren om te komen tot hoogwaardig hergebruik van producten en grondstoffen in de gehele keten van de gevelbouw. De verkenning wordt afgesloten met een Plan van Aanpak waarmee de gevelbouw aan de slag kan. Dit resulteert over vijf jaar in een zelfstandig en financieel dragend systeem binnen de gevelsector waardoor de circulaire geveleconomie optimaal kan werken.

Glas niet aan tafel

Voor vlakglas bestaat een goed functionerend, bijna gesloten systeem voor recycling. Op de vraag waarom de glassector niet aan tafel zit, antwoordt Stingo Huurdeman, projectcoördinator technologie, innovatie & ontwikkeling van VMRG: ‘De verkenning wordt integraal benaderd vanuit de gevelindustrie. Dat betekent dat we samen met alle partijen als industrie verantwoordelijkheid willen nemen voor het gehele product dat wij leveren, dus inclusief glas, panelen, hang- en sluitwerk. Binnen de verkenning zullen wij alle belanghebbende betrekken omdat wij werken naar een integrale oplossing voor het hoogwaardig hergebruik van producten, materialen en grondstoffen. De verkenning wordt uitgevoerd door een breed (extern) consortium. Zij zullen te zijner tijd de afstemming met stakeholders faciliteren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.