Goed Fout
NEN-EN 1990
Veilig dansen in glazen ruimte?

In onze rubriek Goed Fout een bijzondere case. In een uitgaanscentrum wordt sinds kort muziek geproduceerd in een ruimte die voorheen een buitenruimte was. Deze buitenruimte was rondom voorzien van vliesgevels met daarin enkel glas. De buitenruimte is recentelijk voorzien van een dak waardoor de glazen ruimte eronder binnengebied is geworden. Vanwege de grote afmetingen van deze ruiten zijn er bij gebruikers/bezoekers twijfels ontstaan over de sterkte van deze ruiten.

De vraag is ontstaan of dit glas kan breken als gevolg van hoge geluidniveaus in de hal. Het gebouw waar de hal onderdeel van uitmaakt, is van voor de jaren zeventig. Het glas dat ter discussie staat is het originele glas. Door de gebouweigenaar is aangegeven dat, voor zover bekend, in de binnenwanden thermisch gehard glas is toegepast. De onderste rij ruiten in de vliesgevels hebben een hoogte en breedte van circa 2 x 2 meter, de rij erboven is zelfs groter. De vliesgevels vormen een afscheiding ter plaatse van een hoogteverschil van circa 4 meter. Is het veilig dansen in deze glazen ruimte?

Lees het volledige artikel over dit onderzoek van Peutz Geveltechniek in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

1 reactie op “Goed Fout: veilig dansen in glazen ruimte?

  1. Jan Britink schreef:

    Middels een ‘Toughened Glass Indicator’ is simpel te zien of een ruit thermisch gehard is of niet. Bij oude ruiten is geen stempel aanwezig maar dan zijn in de regel de punten in de zijkant van het glas zichtbaar (punten zijn ontstaan door de tang waarmee het glas werd vastgehouden als deze in de oven in ging), vaak vallen die punten in de sponning zodat ze niet zichtbaar zijn. De ‘rollerwave’ in het glas is vaak ook zichtbaar met een polaroid zonnebril maar net naar gelang van de lichtinval. Mocht het toch onduidelijk zijn dan is een ‘Toughenend Glass Indicator’ een ideaal hulpmiddel.

    Jan Britink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.