Nieuws
schakelbaar glas

TNO heeft schakelbaar glas ontwikkelt op basis van een thermochrome coating. Bij thermochroom glas wijzigt de kristalstructuur op basis van warmte. Dit is een bestaande techniek die tot op heden wordt toegepast met een folie tussen het glas. De slimme ramen van TNO schakelen met behulp van een onzichtbare coating. Die laat de warmtestraling van de zon bij lage temperaturen door en houdt de warmte tegen bij hoge temperaturen. Hierdoor blijft de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen. Dat scheelt beduidend in de kosten voor verwarming en koeling. TNO verwacht dat de ramen over drie à vier jaar op de markt gebracht kunnen worden.

Energiebesparing

De gebouwde omgeving is wereldwijd verantwoordelijk voor ​​ongeveer een derde van het totale energieverbruik en CO2-emissie. De helft van de energie is voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Het gebruik van energiezuinige ramen kan dit drastisch verminderen. Volgens TNO zou het gaan om een energiebesparing van 22 procent ten opzichte van van onbehandeld vensterglas. Dit blijkt uit een eigen TNO onderzoek. Hierin zijn de prestaties van het nieuwe schakelbaar glas met behulp van een simulatiemodel vergeleken met die van commercieel beschikbare ramen. In het model zijn simulaties uitgevoerd op een prototype vrijstaande woning met zes soorten ramen. Daarnaast is de energieconsumptie gesimuleerd voor tien verschillende locaties in diverse klimaatzones. 

Kostenbesparing

Toepassing van dit nieuwe beglazingssysteem kan leiden tot een flinke kostenbesparing. Volgens TNO kan die oplopen tot 638 euro per woning. Hierbij is uitgegaan van 172 vierkante meter geveloppervlak waarbij een kwart van de gevel bestaat uit glas. Ander positief gevolg: een CO2-besparing van 4,5 miljoen ton per jaar in ons land. Overigens meldt TNO dat verder onderzoek noodzakelijk is naar bijvoorbeeld rijtjeshuizen. ‘Dit om een meer accurate inschatting van de energiebesparing per vierkante meter te kunnen maken.’

Uniek schakelbaar glas

Pascal Buskens, principal scientist innovatieve materialen bij TNO: ‘Onze coating is uniek. De meeste partijen richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen veel complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden. Nu begint de opschaling van lab naar pilotschaal. En vervolgens de doorontwikkeling naar een marktrijp product. De kosten van het product zijn zeer laag in vergelijking met andere (schakelende) glascoatings. Onze inschatting is dat een terugverdientijd van zeven jaar mogelijk zou moeten zijn. Dat is vergelijkbaar met zonnepanelen.’

In aankomende augustusuitgave van Glas in Beeld (#4 2020) gaan we dieper in op dit nieuwe type schakelbaar glas .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.