Nieuws
Depot Boijmans Van Beuningen
Foto: Ossip van Duivenbode voor Boijmans Van Beuningen

Het depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot. Het depot opende begin september een weekend zijn deuren. Ruim 7.500 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik het lege kunstdepot te verkennen. Het ontwerp, inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam, is van MVRDV . Het depot met spiegelgevel is na de publieksopening weer gesloten. Dit om de verhuizing van de ruim 151.000 objecten en de afbouw mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde en gemeubileerde depot wordt volgend najaar geopend.

Publiek toegankelijk

‘Het is een heel lief bolletje aan het worden’. De Rotterdamse architect Winy Maas beschrijft het depot met deze woorden in een artikel op de site van Bouwwereld. De dynamiek van het kunstdepot is volgens Sjarel Ex van Boijmans een andere dan die van het museum zelf. In het depot worden geen tentoonstellingen gemaakt. De bezoeker kan – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen de gehele collectie van 151.000 kunstobjecten. Zo’n 45 procent van het gebouw is straks direct publiek toegankelijk. Ook de gevel draagt bij aan de interactie. De depotgevel bestaat uit 6.609 vierkante meter spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, en reflecteert de omgeving. Het Achterhoekse Sorba heeft in opdracht van BAM Bouw en Techniek de spherische spiegelgevel ontwikkeld, geproduceerd en gemonteerd.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld, die deze week verschijnt, vindt u het volledige artikel. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.