Nieuws
Climaplus XN

In Wageningen is een woonark in gebruik genomen met de gevels zo goed als volledig van glas. De glazen gevel is volledig uitgevoerd in MethermoXL gevelpanelen van Metaglas. Het toegepaste isolatieglas is Climaplus XN van Saint-Gobain. Het gaat om gelaagd veiligheidsglas 44.2(15A)44.2 voorzien van matzwarte Ecotec kaders, warm-edge afstandhouders ter verbetering van de thermische isolatie van het glas. 

De voor ‘Woonboot van het jaar 2020’ genomineerde ark, een prijs die overigens niet is gewonnen, kent is niet van houtskeletbouw; vijftien slanke metalen pilaren dragen het zinken dak. Deze pilaren zijn verscholen achter de kozijnen van de volledig glazen gevel van de woonlaag. Het bijzondere van de gevelconstructie is dat de hoeken geen draagconstructie hebben en dus volledig kunnen worden geopend. Climaplus XN heeft in de referentiesamenstelling 5(15A)4 een Ug-waarde van 1,1 W/m2K, een lichtdoorlating Tl van 82 procent en een zonnewarmtetoetreding g van 0,65. De toepassing van de Ecotec verbetert de isolatiewaarde van het totale raam met gemiddeld 0,1 tot 0,3 W/m2/K. Een warm-edge afstandhouder vermindert ook het risico op condensatie aan de glasranden en daarmee schimmelvorming op de kozijnen.

Twee woonlagen

De totale bouwtijd van de ark bedroeg anderhalf jaar. Op het dak liggen zonnepanelen en een warmtepomp zorgt voor het benodigde comfort. Het ontwerp is van Eugene Zaaier van ZSV Architecten. De nieuwe ark telt twee woonlagen, goed voor 230 vierkante meter woonoppervlak en is gebouwd door arkenbouwer Spruyt uit Heerenveen. De onderste laag is een betonnen casco dat vier slaapkamers, een badkamer en een techniekruimte bevat. Doordat deze laag zich voor tachtig procent onder water bevindt, is deze altijd geklimatiseerd. Het betonnen casco heeft aan de bovenzijde zes ramen op hoogte van de waterlijn. Het ritme van die ramen loopt parallel met het stramien van de opbouw van de ark. Het hele concept is uitgelijnd en symmetrisch.

  • Climaplus XN

MethermoXL serie 

De MethermoXL serie is een slank raamsysteem voor het realiseren van strakke en grote raampartijen. Metaglas op haar site: ‘Het systeem staat garant voor wonen en werken in een comfortabele omgeving waar daglicht en uitzicht hand in hand gaan met strak maar toegankelijk Dutch Design.’ De serie is onlangs uitgebreid met een driedelig horizontaal schuifraam dat bestaat uit twee schuivende glaspanelen en één vast paneel. Hierbij kunnen de glaspanelen voor het vaste paneel worden geschoven waarmee er een opening van 66 procent gerealiseerd wordt. Dit in tegenstelling tot de standaard schuifpuien die voor de helft geopend kunnen worden. De profielen van de MethermoXL zijn geschikt voor drievoudig isolatieglas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.