Nieuws
vlakglas

De wijzigingen in het Bouwbesluit per 1 juli hebben ook gevolgen voor vlakglas. (Beschermde) subbrandcompartimenten krijgen nieuwe weerstandseisen tegen rookdoorgang (wrd). Het gaat om de volgens NEN 6075 te bepalen Europese rookklassen Ra en R200. Dit betekent dat de constructies zelf ook rookwerend moeten zijn. In veel gevallen kan rookwering met gelaagd of gehard glas, maar net als met brandwerendheid moet de hele constructie getest zijn en voorzien van classificatierapporten. En die zijn nog lang niet altijd beschikbaar.

Het per 1 juli herziene Bouwbesluit scherpt ook de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG) aan. Voor woonfuncties gaat de eis van 1 naar 0,8. Dit betekent dat er milieuvriendelijker en meer circulair moet worden gebouwd. Het doel is om de eis stapsgewijs scherper te stellen en uiterlijk in 2030 te halveren naar 0,5. Vlakglas kan hier een belangrijke rol spelen. Vlakglas isoleert steeds beter en vacuümglas is een prima, hoogwaardig alternatief voor extra isolerend en triple glas.

BBL per 1 januari 2022

Ook per 1 januari 2022 zijn er aanscherpingen in de opvolger van het Bouwbesluit te verwachten. Dit Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt onder meer nieuwe bouwkundige eisen ten aanzien van liften. Zo gaat de WBDBO van een brandcompartiment naar een lift in een woongebouw van 30 naar 60 minuten. Lees ook het bericht over dit onderwerp van onze collega’s van Bouwwereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.