Nieuws
Omgevingswet

De Omgevingswet treedt in 2022 in werking. Wat moet er en wat mag er? Leiden verschuivende verantwoordelijkheden tot een nieuw economisch elan of lopen we gezamenlijk in een niet te lichten regelfuik? Peutz organiseert op 14 en 28 oktober relatiedagen ‘Pitstop voor de omgevingswet’ om bij deze en andere vragen stil te komen staan. Locaties zijn de twee circuits die ons land kent: Circuit Zandvoort (14 okt) en de TT Circuit Assen (28 okt).

De relatiemiddagen van Peutz konden in 2020 geen doorgang vinden, maar Peutz gaat ervan uit dat het komend najaar wel lukt. Omdat de invoering van de Omgevingswet is uitgesteld, is het onderwerp opnieuw buitengewoon actueel. Registreren kan hier.

Omgevingswet in het kort

Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet gelijktijdig met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Deze wetten leiden tot de grootste wijzigingen in de bouwregelgeving ooit. Sowieso is de Omgevingswet de grootste wetswijziging in meer dan een eeuw tijd. In de Omgevingswet gaan 26 wetten op het gebied van omgevingsrecht op. De Tweede Kamer heeft op 1 december 2020 een motie aangenomen, dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking dient te treden. Daarnaast is op 25 februari 2021 een motie in de Tweede Kamer verworpen dat de inwerkingtreding toch moet worden uitgesteld.

De Omgevingswet bevat een ‘knip’ in de omgevingsvergunning voor bouwen:

  • een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit
  • een omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit

De gemeente toetst een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit aan het omgevingsplan (de opvolger van het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandsnota. Daarnaast toetst de gemeente de omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit aan de technische voorschriften uit het Besluit bouwwerken leefomgeving en het maatwerk in het omgevingsplan. Langzamerhand zal de technische vergunningplicht verdwijnen. Het stelsel van kwaliteitsborging uit de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal stapsgewijs die vergunningplicht vervangen.

Lees alles over regelgeving in de bouw en glasnormen op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.