Nieuws
rookwerendheid

Per 1 juli 2021 gelden er nieuwe eisen voor rookwerendheid van deuren. Met deze strengere eisen moet de rookverspreiding bij brand afnemen en het aantal slachtoffers dalen. Een online webinar van koepelorganisatie GND-garantiedeuren besteedde aandacht aan dit onderwerp. Specialisten van de Brandweeracademie (IFV), testinstituut Peutz en GND lichtten de nieuwe eisen toe, vertelden welke rol deuren spelen bij het voorkomen van rookverspreiding en legden uit wat het betekent voor brandwerende deuren. Kijk het webinar hier terug.

De nieuwe eisen zijn realistischer en bieden echte weerstand tegen rook. Ook de verplichte zelfsluitendheid van woningtoegangsdeuren in woongebouwen die sinds kort van kracht is en de Wet Kwaliteitsborging passeren de revue. Daarnaast komt controle en herkenning van rook- en brandwerende deuren met de juiste classificatie aan bod.

Koepelorganisatie

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse houtendeurenfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden. Ze maken zich sterk voor:

  • optimale kwaliteit en prestaties zoals brand- en rookwerend, isolatie, geluid- en inbraakwerendheid van binnen- en buitendeuren
  • het bevorderen van vertrouwen tussen fabrikanten en afnemers
  • maatschappelijke thema’s als veiligheid en duurzaamheid

Grote gevolgen rookwerendheid glas

De nieuwe regelgeving op het gebied van rookwerendheid heeft ook gevolgen voor glas. Zo zal de regel ‘20 minuten vlamdichtheid is 30 minuten rookwerend’ vervallen. ‘De constructies zelf moeten dus rookwerend zijn. In veel gevallen kan rookwering met gelaagd of gehard glas, maar net als met brandwerendheid moet de hele constructie getest zijn en voorzien van classificatierapporten. En die zijn nog lang niet altijd beschikbaar’, aldus Joris van der Vleuten, adviseur van Peutz op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.