Projectnieuws
glasdak

Museum Voorlinden is een daglichtmuseum. Een uitdagende keuze, want daglicht in musea is lastig. De uv-straling tast kunstwerken aan en de zonnewarmte zorgt voor verstoring van het gevoelige klimaat. Daglicht in een museum kan dan ook alleen met een uitgekiend ontwerp. Om het daglicht te reguleren heeft het museum een dak dat is opgebouwd uit drie constructies: een aluminium zonnedak, een zwaar glasdak en een spanplafond. 

Het schijnzwembad in het museum, gemaakt door Glasimpex, won in 2016 de Glas Award.

Glasdak waterkering

Het glasdak vormt de waterkering en de thermische scheiding tussen binnen en buiten. Het glas moest voldoen aan hoge eisen van lichttoetreding, isolatiewaarde en transparantie. De gezamenlijke eisen leidden tot een pakket van triple glas. Vanwege de gewenste heldere kleur is gekozen voor low iron. De folies zijn optimaal gekozen, waarmee een LTA van 0,73, een ZTA van 0,52 en een kleurweergave-index van 95% zijn bereikt. De folies sluiten uit dat uv-straling het museum binnendringt.

Maar alleen daglicht is niet voldoende; op donkere dagen en bij avondopeningen is ook kunstmatige verlichting nodig. Er is gekozen om ledverlichting boven het glasdak te plaatsen. De verlichting is geïntegreerd in een kliklijst die boven op de bouwkundige kliklijst van het glasdak is geplaatst. De leds zijn vanaf de kliklijst naar boven gericht (uplights) en belichten dus de onderkant van het aluminium zonnedak.

Lees het volledige artikel bij onze collega’s van Bouwwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.