Nieuws
Wkb
Arjan Bossink

De invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is uitgesteld. De Wkb zou 1 januari van kracht worden maar dat wordt 1 oktober of zelfs 1 januari volgend jaar. Wanneer de wet er komt is dus nog niet zeker, maar dat die er komt wel. En wat ook duidelijk is: het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor glasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee. Belangrijkste boodschap: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel ‘leg vast, leg vast, leg vast.’

Het was één van onze lezers die aan de bel trok. Arjan Bossink, engineer bij Versteeg Zichtbaar in Glas, uitte zijn zorgen over de papierwinkel die hij op zich af ziet komen. Praktijkervaring heeft Versteeg niet als het gaat om de Wkb want het bedrijf uit Hengelo heeft niet meegedaan aan één van de 150 proefprojecten van de afgelopen jaren.

Adri Borst, hoofdconstructeur bij de gemeente Utrecht, heeft wel zicht op het verloop van de proeven. Verderop gaat hij concreet in op de vragen van Bossink. Borst heeft zitting in het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc) en vanuit die functie regelmatig meegedacht over het juist toepassen van glasconstructies. Hij is ook voorstander van het gebruik van NEN 3569 voor letsel beperkend glas. Vakgroep GLAS maakt zich daar eveneens sterk voor en heeft om die reden het gebruik van de norm ingebed in Glaskeur, het nieuwe keurmerk voor glasbedrijven (zie elders in deze uitgave). Bedrijven die voldoen aan de eisen voor Glaskeur zijn volgens de vakgroep ook klaar voor de Wkb.

Lees het volledige artikel over over de gevolgen van de Wkb in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.