Nieuws
monumentenglas

Kenniscentrum Glas heeft in opdracht van Bouwbedrijf Kreeft de doorvalveiligheid van een bijzonder kozijn en raam getest. Het gaat om houten kozijnen beglaasd met dun meerbladig monumentenglas, waarvan één glasblad gelaagd is uitgevoerd. Het glas is bestemd voor de herbestemming van het ENKA Poortgebouw in Ede.

Stopverf tast de folies aan in gelaagd glas, maar heeft stopverf vervangende kit wel voldoende kleefkracht om de beglazing doorvalveilig uit te voeren? Daarnaast was ook de vraag of het roedesysteem van het raam afbreuk zou doen aan de sterkte van de kozijn- dan wel raamconstructie. Met als gevolg negatieve invloed op de doorvalveiligheid.

Monumentenglas

Monumentale gevels mogen om te voorkomen dat het aanzicht wordt aangetast niet van standaard isolatieglas worden voorzien. Monumentenglas biedt dan de oplossing. Het glas noem je ook wel monumentaal glas, restauratieglas, museumglas of klassiek glas. Het is de uitdaging dat het eruitziet als klassiek glas, met de zo kenmerkende welvingen van vensterglas, maar presteert als modern glas. Het dient dun genoeg te zijn zodat je het in bestaande kozijnen, oorspronkelijk bedoeld voor enkel glas, kunt plaatsen.

Monumentenglas is gevuld met Argon gas, met Krypton als alternatief. In combinatie met een warmtereflecterende coating behaalt het glas zo een nog betere isolatiewaarde. Wanneer de bestaande kozijnen geen nieuw glas toelaten, of het bestaande glas te waardevol is, zijn achter- of voorzetramen een optie. Een recent alternatief voor monumentenglas is vacuümglas. Dat dient echter te worden gelamineerd om de uitstraling van vensterglas met welvingen te krijgen. In het Poortgebouw is gekozen voor Stolker Monuglas 4(13A)44.2 met een Ug-waarde van 1,8 W/m2K, beglaasd met Renoseal van Bloem Sealants.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.