Nieuws
circulaire aluminium gevels

De RVO heeft een subsidie toegekend om een onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van ‘eeuwigdurend hoogwaardige circulaire aluminium gevels’. Het haalbaarheidsonderzoek PerpetuAL heeft als ambitie dat dit leidt tot een halvering van het CO2-gebruik binnen zeven jaar. Bij het onderzoek zijn zeventien bedrijven en organisaties betrokken. De VMRG, de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw, is penvoerder en coördineert het project samen met Real Capital Sytems.

Circulaire kringloop

De deelnemende bedrijven vertegenwoordigen de volledige circulaire kringloop van de gevelbouw. Naast de bouw zelf maken ook onderhoud, urban mining, demontage, hergebruik van geveldelen, inzameling en scheiding er deel vanuit. Dit geldt ook voor het hersmelten en extruderen tot circulaire aluminium gevels die als systeem weer terug de gevel in kunnen. VMRG voert het project qua onderzoek en vervolgstappen samen met kennisinstellingen en kennis- en ICT-partners uit.

Partners PerpetuAL

De partners binnen PerpetuAL met het onderzoek naar circulaire aluminium gevels, zijn de volgende zeventien bedrijven en organisaties. VMRG, Real Capital Systems, Hydro Building Systems Netherlands, Kawneer Nederland, Scheldebouw, Alkondor Hengelo, Rollecate, GevelBeheer Nederland, Boverhoff Sloopwerken, New Horizon Urban Mining, HKS Metals, E-max, Schöck Nederland, ABT, Vereniging ION, Bakker&Spees, Hogeschool Utrecht en Technische Universiteit Delft.

Kringloop optimalisatie

Binnen PerpetuAL toetsen de partners diverse circulaire oplossingen op technische en financiële haalbaarheid en impact op klimaat en circulariteit. Belangrijke vragen daarbij zijn de volgende.

  • Wat is het effect van een innovatie op andere delen van de kringloop?
  • Kan circulariteit slimmer georganiseerd en ondersteund worden door een ICT-platform voor informatie-uitwisseling?

Kortom, aldus VMRG: kringloopoptimalisatie door collectieve innovatie.

Het onderzoek richt zich op drie onderdelen: oplossingen om het percentage secundair in de kringloop te verhogen, concepten voor circulaire aluminium gevels en ICT- infrastructuur voor circulaire processen.

Oplossingen gevel

Oplossingen om het percentage secundair in de kringloop te verhogen. Als gevolg van de energietransitie komen er de komende decennia immense hoeveelheden gevelmaterialen vrij. Die zijn volgens VMRG in potentie herbruikbaar. PerpetuAl onderzoekt een systeem dat leidt tot een nauwkeurig gedefinieerd herbruikbaar of recycliseerbaar gevelproduct. Dit door ‘on site’ en/of ‘off site’ demontage en vervolgstappen in de kringloop.

Circulaire gevelconcepten

Levensduurverlenging is mogelijk door toepassing van verschillende innovatieve gevelconcepten. Hierbij draait het om hergebruik en recycling van nieuwe gevels, voor nieuwbouw of renovatie.

ICT- infrastructuur voor circulaire processen

Dit betreft een platform voor het beheer van data voor de gehele levenscyclus van gevels. Een platform dat alle schakels in de circulaire keten met elkaar verbindt en de sector toegang geeft tot Industry 4.0 technologie. Informatie speelt een cruciale rol bij én ‘façade (re)manufacturing’ én ‘design for disassembly and re-use’.

Zie ook ons bericht: VMRG ziet prijsaanpassingen gevel als onvermijdelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.