Nieuws
CO2-emissie

Saint-Gobain Glass en AGC Glass Europe presenteerden net voor en tijdens de Glasstec hun nieuwe ‘low carbon glass-range’. Dit vlakglas heeft een geschatte CO2-emissie van 7 kg/m2 (bij 4 mm dikte). Dat is 40 procent minder uitstoot dan ‘gewoon’ floatglas.

De fabrikanten noemen de ontwikkeling van het koolstofarme glas een enorme mijlpaal in de geschiedenis van vlakglas op weg naar CO2-neutraliteit. Maar zit de markt te wachten op een 30 tot 40 procent duurder product waarvan de oorspronkelijke prijs dit jaar al bijna over de kop is gegaan?

Hoe CO2-emissie reduceren?

Een lagere CO2-emissie is haalbaar door de inzet van duurzame grondstoffen, oven-efficiency, zoals electro-boosting, de inzet van afvalglas en het gebruik van duurzame energiebronnen zowel on- als offsite. Ook transportefficiëntie speelt een rol: zowel het intern transport als het transport naar klanten is effectiever in te richten. Om tegen 2050 een CO2-neutrale glasproductie te bereiken, moet de industrie rekening houden met alle schakels in de waardeketen. Dit houdt onder meer in dat ze bij de glasproductie geen CO2 meer mogen uitstoten en dat ze ook alle CO2-emissie uit de toeleveringsketen voorafgaand aan de processen en andere indirecte uitstoot moeten uitbannen.

In Glas in Beeld #5 – november behandelen we de belangrijkste maatregelen als voorwaarde op de weg naar CO2-neutraliteit. Hoe ver zijn de fabrikanten inmiddels echt met het terugdringen van CO2-emissie? Nog geen abonnee? Zie hier onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.