Nieuws
brandlab

Het Laboratorium voor Brandveiligheid van Peutz in Haps is geaccrediteerd voor het opstellen van zogeheten EXAPs. Peutz is daarbij het eerste brandlab in Nederland dat positief is beoordeeld voor het complete pakket essentiële bouwkundige brandveiligheidsaspecten benodigd bij het ontwerpen van een veilig gebouw. Het gaat om een twintigtal ‘extented applications’ voor bouwproducten getest op brandwerendheid, brandgedrag én of rookdoorlatendheid.

De EXAPs vallen vanaf 1 februari onder Peutz’ scope ISO/IEC 17025. Details en de exacte lijst zijn terug te vinden op website van de Nederlandse Raad voor Accreditatie.

Eerste brandlab

Hoofd Laboratorium voor Brandveiligheid Harm Leenders van Peutz legt uit dat het laboratorium gestaag doorgroeit. ‘Om de opdrachtgevers van ons Laboratorium voor Brandveiligheid zo goed mogelijk van dienst te zijn groeien we gestaag door, zowel zichtbaar als ‘achter de schermen’. Duidelijk zichtbaar is de realisatie van het nieuwe, grotere en efficiëntere laboratorium in Haps en de groei van het personeelsbestand. Achter de schermen zijn we druk bezig met de uitbreiding van de testactiviteiten en daarmee de scope van het Brandlab.’

Internationale acceptatie

‘Deze accreditatie zorgt voor een bredere nationale en internationale acceptatie van onze activiteiten’, vervolgt Leenders. ‘En dat is bijzonder: Peutz is hiermee het eerste Laboratorium in Nederland dat formeel, onder accreditatie, voor het hele traject kan rapporteren. Daarmee is de cirkel rond, een mijlpaal waar we trots op zijn.’

Extended application

De verschillende ‘EXAP-normen’ bieden producenten van bouwmaterialen de mogelijkheid tot het uitbreiden van het geldigheidsgebied van de brand- en rookeigenschappen van hun samengestelde bouwproducten of materialen. Hierbij kan gedacht worden aan het uitwisselen van bijvoorbeeld glas, bevestigingsmiddelen, montagevoorschriften, (isolatie-)materialen, hang- en sluitwerk en ondersteuningsconstructies.

EN 15725

Voor alle EXAP-normen geldt dat deze opgesteld dienen te worden conform de overkoepelende EN 15725. In deze norm staan de algemene eisen omschreven waaraan het onderzoek en de verslaglegging moet voldoen. Een verplichting in deze norm is dat het laboratorium dat de test uitvoert ook de opsteller van de EXAP is. Indien er meerdere testen ten grondslag liggen aan een EXAP en deze afkomstig zijn van verschillende laboratoria dient overleg tussen de laboratoria plaats te vinden over de uitkomst en het verloop van de test. In dit kader is het van groot belang dat een laboratorium formeel, onder accreditatie, voor het hele traject kan rapporteren: testen, EXAP en classificeren.

Lees alles over brandwerende beglazing op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.