Nieuws
glas in beeld

De nieuwe Glas in Beeld (GIB#2 – april 2023) verschijnt deze week en staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger te leggen. Ook helpen de artikelen jou en je medewerkers verder te professionaliseren in deze mooie sector.

Decarbonisatie: inzicht in rol glasgevel

Glas- en beglazingseenheden spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van koolstof gedurende de hele levensduur in de gebouwde omgeving. Bij beslissingen bij het ontwerpen van gevels moet rekening worden gehouden met de CO2-effecten die gepaard gaan met de productie, installatie en vervanging van gevels, evenals de operationele effecten ervan. Samen met Saint-Gobain Glass heeft ontwerp- en ingenieursbureau Arup getracht inzicht te krijgen in de rol van glas inzake koolstofemissies in de hele levenscyclus van het gevelsysteem.

Andrea Beerlink ‘valt in het echt best mee’

Andrea Beerlink is per 1 januari de nieuwe algemeen directeur van CURA Glass uit Lopik. Zij volgt eigenaar Marijn van den Ingh op die zich ‘op de achtergrond’ gaat bezighouden met de uitbreidingen van het bedrijf. Commercieel Manager Bas Mulder volgt Beerlink op als bedrijfsleider van de vestiging van CURA Glass in Assen. ‘Het is mooi dat Bas en ik van Marijn de ruimte krijgen onze ambities waar te maken. Wie ik ben? Laatst zei een concurrent liefkozend: “die bitch uit het noorden valt in het echt best mee”.’

Deventer DNA op verglaasd museumdak

Aan de Nieuwe Markt in Deventer is het Hegius College, een voormalig schoolgebouw, ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot museum en bovenliggend appartementencomplex. Een glazen dak is de bekroning van het gebouw. Letterlijk, want 222 unieke glaspanelen zijn geprint met een bewerking van een schilderij. Naast de 400 vierkante meter glazen dakbedekking maken ook bijzondere ‘lichtlantaarns’ van constructief glas deel uit van het dak.

Glas als kachel brengt zonnetje in huis

Het is dus toch mogelijk. De ‘boze tongen’ die beweren dat het beter is minder glas te gebruiken in gevels om zo de isolatiewaarde te verbeteren en opwarming in de zomer te voorkomen, hebben ongelijk. Twee appartementencomplexen in de Gestelse Buurt in Den Bosch bewijzen dat je met grote glasoppervlakken goedkoper bouwt. En wat te zeggen over energie besparen?  Het resultaat is op passiefhuis-niveau.

Hoe verwijder je krassen in glas?

‘Krassen in glas mogen, maar niet altijd’. Onder deze kop legde Kenniscentrum Glas begin 2022 uit hoe het zit met het beoordelen (en al dan niet afkeuren) van glas met krassen (GIB#1 – februari 2022). Maar je kunt krassen ook verwijderen. Hoe werkt dat en hoe zit het dan de garantie en aansprakelijkheidstelling in deze? Je muteert immers een product van een ander.

Zonwerende folie oorzaak glasbreuk 

Tijdens de hete zomer van afgelopen jaar werden zonwerende folies opeens weer populair. ‘Als ik door mijn buurt loop waar veel oude en soms monumentale woningen staan’, schrijft ir. Joris van der Vleuten van Peutz Geveltechniek in Glas in Beeld. ‘Dan, blikkeren de goud- of zilverkleurige folies je al van verre tegemoet.’ Maar hoe zit het met de kans op glasbreuk door het gebruik van folies op glas?

BENG berekenen met glas met zonwering

Pilkington Insulight met ScreenLine is als eerste glasproduct met ingebouwde zonwering in de BCRG-database opgenomen en daarmee gelijkwaardig beoordeeld als beweegbare buitenzonwering. Een kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaring is cruciaal voor het berekenen van BENG en energielabels. Het glas met ingebouwde zonwering kan zich qua zonwerende waarden meten met beweegbare buitenzonwering in de kleurcategorieën ‘wit’ en ‘overige kleuren’.

Hardingsoven Steinfort maakt 4 mm dik Colorbel haalbaar

Steinfort Glas daagt de glasindustrie en -handel uit met zijn nieuwe hardingsoven. De Glaston FC Series blijkt één grote ontdekkingstocht. Zo blijkt geëmailleerd glas als Colorbel, Emalit of Steinfort’s eigen Kristalcolor van 4 millimeter dikte haalbaar. Niet alleen Glaston zelf denkt en kijkt mee in Franeker, want dit is de eerste en enige oven met deze specificaties ter wereld, ook glasfabrikanten willen ontdekken wat met de oven mogelijk is. Guardian heeft Steinfort onlangs gecertificeerd voor het harden van de Sunguard SNX HT en SN HT triple silver coatings in glasdikten van 4, 6, 8 en 10 millimeter.

SunSmart benut licht en warmte zon optimaal

Als oplossing voor verhoogde hittestress in de zomer en warmtevraag in de winter ontwikkelen TNO en Brightlands Materials Center een slim raam. SunSmart past zijn zonnewarmtewinst aan, autonoom aan de behoefte van een gebouw. De nieuwe technologie maakt gebruik van zonlicht en zonnewarmte in gebouwen mogelijk via een glascoating. De coating schakelt bij een bepaalde temperatuur tussen een zonnewarmtedoorlatende en blokkerende toestand.

VideowindoW: kunst als zonwering

Kunstenaar, fotograaf en filmmaker Remco Veenbrink, inmiddels CEO van VideowindoW gevestigd in YES!Delft, kwam op het idee via de werking van een lasbril. Als die effectief reageert op licht dan moet dat toch ook met glasramen kunnen?  Na vijf jaar ontwikkelen, testen en bovenal het overtuigen van industriële partners is zijn idee werkelijkheid. ‘Onze “Biophilic Glare Control” combineert kunst, technologie en natuur. Ik vind zelf dat we te veel in de commerciële hoek worden geframed terwijl we juist kunst als zonwering tonen en zo met VideowindoW een betekenisvolle toevoeging willen zijn voor de publieke ruimte.’

Lees meer over deze en andere onderwerpen in GIB#2 – april 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.