Nieuws
isolatieglas
Foto: Glasindustrie Ben Evers

Circulair glas is hot, tenminste: de teller van het aantal glasfabrieken dat de handschoen van het hergebruik van bestaand isolatieglas heeft opgepakt, staat inmiddels op vijf. GSF Glasgroep heeft het pad geëffend, meerdere projecten in uitvoering en bouwt een nieuwe fabriek in Almere.

Maar ook Global Glass Group, in samenwerking met Jargo Glasgroep en DemuGlas, en La Paloma maken gewag van het ‘nieuwe oude glas’. Glasindustrie Ben Evers heeft recent het glas van een woning in Gemert laten demonteren voor hergebruik en wil ook doorpakken.

Isolatieglas hergebruiken economisch haalbaar?

Bestaand glas op de bouw verwijderen uit de sponning en transporteren naar de fabriek. Daar het glas scheiden van het kader, het onbeschadigde glas wassen en opnieuw dubbelen. Dat kan met een tweede ‘oude’ ruit of beter: met een nieuwe, low-E gecoate ruit. Benader je dit economisch dan zul je nee schudden: onrendabel en kansloos ten opzichte van nieuw glas.

Verhuizing GSF Glasgroep

Maar GSF Glasgroep bewijst al enkele jaren het tegendeel en is succesvol met IsoMAX. Het bedrijf verhuist eind dit jaar al z’n locaties naar Almere en neemt er volgend jaar zelfs een nieuwe fabriek voor circulair glas in gebruik. Hoe dat kan? Er was al budget voor het nemen van duurzame maatregelen en opdrachtgevers als woningcorporaties hebben nu ook budget voor het hernieuwd inzetten van bestaande bouwmaterialen. Binnen- en buitendeuren, kozijnen, ramen én bovenal: vlakglas. Bovendien: de bouw moet in 2030 de helft van de bouwmaterialen die het inzet hergebruiken.

Isolatieglas: CE en NEN 1279

Hoe pakken GSF Glasgroep en Glasindustrie Ben Evers het hergebruik van isolatieglas aan?  En waar lopen ze qua CE-markering en certificering conform NEN 1279 tegenaan? Glas in Beeld geeft de antwoorden.

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.