Nieuws
Brandveiligheid
Foto: Vetrotech

Zelf WBDBO-berekeningen maken voor eenvoudige situaties op het gebied van brandveiligheid. Dat maakt de nieuwe NPR 6668 mogelijk voor bedrijven.

Het zelf kunnen reken is haalbaar dankzij een vereenvoudigde rekenmethodiek en een heel aantal voorbeelden. En ook belangrijk: zonder een specialist in te hoeven schakelen. Verder geeft de praktijkrichtlijn een nadere toelichting op de complexe rekenmethodiek die in de NEN 6068 beschreven is. Dit met als doel de algemene kennis op gebied van brandveiligheid te vergroten.

Brandveiligheid met NPR

NEN heeft een nieuwe praktijkrichtlijn gepubliceerd, de NPR 6668:2023. Deze praktijkrichtlijn geeft een toelichting op de NEN 6068, die over de bepaling van de WBDBO tussen ruimtes gaat. Reden voor de het opstellen van de NPR was het rapport van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB) van 30 maart 2020. Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower. Uit het rapport bleek dat er behoefte was aan een nadere toelichting op de globale achtergronden waar de berekeningsmethodiek van NEN 6068 op gebaseerd was.

Meer kennis brandveiligheid nodig

Ook is er behoefte aan meer inzicht in de factoren die van invloed zijn op berekeningen met betrekking tot het risico op brandoverslag. ‘Met de algemene kennis op gebied van brandveiligheid is het matig gesteld in Nederland.’ Dat vindt Marc Mergeay, Consultant Bouw bij NEN. ‘We concluderen dit naar aanleiding van een aantal incidenten, waarvan de brand in de Grenfell Tower de grootste was. De ATGB adviseerde om iets te doen aan kennisverbreding op gebied van brandveiligheid. Dat is de NPR 6668 geworden, die als toelichting dient op de complexe NEN 6068.’

Rekentool NPR 6668

De NPR bevat een vereenvoudigde rekenmethode met bijbehorende rekentool voor brandoverslag voor simpelere situaties waarmee ook niet-specialisten uit de voeten zouden moeten kunnen. Mergeay: ‘De NEN 6068 is een vrij academische norm met daarin veel rekenmethoden die niet bepaald eenvoudig zijn. Vaak komt het erop neer dat de echt gespecialiseerde adviesbureaus deze berekeningen moeten doen. De NPR en de bijbehorende rekenmethode is met name geschikt voor de wat minder complexe situaties. Denk aan de inrichting van een woonwijk, waarbij de woningen niet zo dicht op elkaar mogen komen te staan dat brand zomaar van de ene woning op de andere kan overslaan.’

Ter ondersteuning bevat de NPR een groot aantal rekenvoorbeelden die de toelichting vertalen naar de praktijk. ‘Met de tool en voorbeelden kun je op een vrij toegankelijke manier bepalen of je aan de regels op het gebied van brandveiligheid voldoet’, aldus Mergeay.

Lees het gehele artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld: GIB#6 – december 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.