Productnieuws

Bij meer dan de helft van de ruim driehonderd gecontroleerde kleinere bouwlocaties waren de gebruikte steigers niet veilig, zo lezen we in de nieuwsbrief van Eisma's Schildersblad. Dat is het resultaat van een bliksemactie die de Arbeidsinspectie dit voorjaar hield in de binnensteden. De zeventig inspecteurs bezochten 342 vooral kleine bouwlocaties waar schilders, installateurs, dakdekkers en andere bouwvakkers aan het werk waren.

Veilig gebruik van mobiele steigers (rolsteigers) stond bij de inspecties centraal. Vaak bleken de steigers niet goed opgebouwd. Deugdelijke leuningen ontbraken. Vloeren bovenop de steiger waren niet dicht gelegd zodat sprake was van valgevaar. Of de steigers waren niet stabiel opgesteld zodat ze konden omvallen. In twee weken tijd legden de inspecteurs ruim tweehonderd keer het werk stil; soms ging het om meerdere stilleggingen per locatie. Daarnaast deelden zij dertig boetes en ruim tweehonderd waarschuwingen uit.

Op dit moment houdt de Arbeidsinspectie weer controles op bouwplaatsen in verschillende binnensteden. Ditmaal worden ruim honderd inspecteurs ingezet die opnieuw letten op valgevaar. Ook controleren zij of ladders en trappen veilig worden gebruikt. De bouwsector is namelijk koploper als het gaat om ongelukken op het werk. Vallen is een van de belangrijkste oorzaken van ernstige of zelfs dodelijke verwondingen. De Arbeidsinspectie controleert dit jaar ook of de grote steigers op bouwplaatsen wel veilig zijn. De resultaten van die inspecties zijn nu nog niet bekend. Meer informatie: www.arbeidsinspectie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.