Nieuws

In Amsterdam is in april aan de P.C. Hooftstraat een uniek glazen pand in gebruik genomen, een ontwerp van MVRDV. Deze Crystal Houses, meervoud omdat het oorspronkelijk om twee gebouwen ging, hebben een dragende gevel gemaakt van glazen bakstenen. De innovatieve gevel is een uitvergrote kopie van het uit 1890 daterende origineel van architect H. Pleiter maar de bakstenen, hanenkammen en kozijnen zijn nu volledig van gegoten glas, terwijl geslepen glas de ramen en kaders imiteert. In de binnenstad van Amsterdam mag weinig veranderd worden aan het gevelbeeld. Een uitzondering vormen de gevels van winkels op straatniveau. Dit bracht ontwikkelaar Warenar rond 2012 op het idee de gevel van het dubbele woonhuis aan de chique P.C. Hooftstraat te slopen en verhoogd te herbouwen. Verhoogd, met het oog op het aantal te verhuren vierkante meters voor retail én wonen, inspelend op de eis van de gemeente Amsterdam dat boven de winkels twee lagen bestemd moeten blijven voor wonen. Warenar nam MVRDV in de hand die de opdracht kreeg iets spectaculairs te ontwerpen met een uitstraling die moest passen bij een huurder in de top van de markt, zoals die van de gerenommeerde modehuizen. MVRDV koos voor een reproductie van de bestaande gevel, met dit verschil dat die met 3 meter naar boven is opgerekt en dat de onderzijde is ‘verglaasd’.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld (nummer 4 – september 2016). Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Foto: MVRDV/Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.