Nieuws

In de vliesgevels van de onlangs voltooide CSMART Campus in Almere is zonwerend glas van Guardian toegepast: SunGuard SNX uit de SunGuard eXtra selective-reeks. De Campus is ontworpen door Paul de Ruiter Architects in opdracht van Carnival Corporation, ’s werelds grootste cruisebedrijf. Het gebouw bestaat uit een Center for Simulator Maritime Training (CSMART) van vijf verdiepingen en een twaalf verdiepingen hoog hotel waar medewerkers van Carnival Cruise Lines kunnen verblijven tijdens hun jaarlijkse trainingen.

In de vliesgevels zijn 242 isolatieglaspanelen met Guardian SunGuard SNX 60/28 geplaatst in aluminium kozijnen, waarvan het grootste 5.730 x 2.854 millimeter is. Het totale pakket telt 45 millimeter in een opbouw van 10 SNX 60/28 (14) 1010.2. Daarmee voldoen de panelen aan NEN 2608 (glassamenstelling), NEN 6702 (constructieve veiligheid) en NEN 3569 (risicobeperking van lichamelijk letsel). De berekening van de glasdikte en samenstelling is uitgevoerd in samenwerking met Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas. In aanvulling hierop werkten Hero en Guardian samen aan een thermische spanningsanalyse, wat belangrijk was omdat de vensters na plaatsing moeilijk te vervangen zijn. De montage is uitgevoerd door Alkondor. Volgens Jan Bergman, hoofd Verkoop, was dit geen alledaagse installatie. ‘De isolerende glaspanelen wegen ongeveer 1.200 kg per paneel en het vergde veel precisie en goede weersomstandigheden om het werk veilig uit te voeren.’

SunGuard is een hoogwaardig zonwerend glas dat dankzij de selectiviteit helpt bij het creëren van een comfortabel binnenklimaat. Bij gebruik in een standaard dubbelglaselement laat het 60 procent van het natuurlijke daglicht door, tegenover 28 procent van de zonnewarmte. Het glas heeft in voornoemde samenstelling een Ug-waarde van 1,0 W/m2K. De isolerende glaselementen zijn gemaakt door Hero Glas. De Account Manager van het bedrijf, Harry van Uum, wijst er op dat dit project een bijzondere uitdaging vormde vanwege de unieke grootte en dikte van de panelen en de vereiste just-in-time levering. ‘Nadat we de specificaties hadden ontvangen van de installateurs, raadden we Guardian SunGuard SNX 60/28 aan, vanwege de goede ervaringen die we daarmee hadden. Nadat dit was afgesproken, werkten we nauw samen met het team van Guardian, zodat ze aan onze deadlines konden voldoen; wat ze ook deden. Daarom konden we het glas volgens de bestelling maken, wat belangrijk was omdat het 10 millimeter SunGuard SNX 60/28 geen standaardmaat is dat we in deze dikte op voorraad hebben.’

De toegangsdeuren zijn eveneens bijzonder: vanaf de buitenkant van het gebouw is alleen glas zichtbaar, zodat de symmetrie van de gevel niet wordt onderbroken. Dat is bereikt door het gebruik van isolerende beglazing met overstek, eveneens met SunGuard SNX 60/28. Het glas is structureel verlijmd aan de profielen en gemonteerd met behulp van een verborgen profiel in de opening, dat tevens gebruikt wordt voor de mechanismen voor het automatisch openen en sluiten van de deuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.