Nieuws
Drievoudig glas

Van gehard naar drievoudig glas. Van enkel naar neutraal zonwerend gelamineerd glas. Van ‘gewone’ glaspakketten naar gecompliceerde, letsel-, inbraak- en brandveilige glassamenstellingen. Van gangbare naar grote glasmaten. De transformatie van het voormalige ministerie van VROM, tegenwoordig benoemd als Poortgebouw aan de Rijnstraat 8, beschrijft de ontwikkeling van glas van de afgelopen 25 jaar.

Niets dan kritiek in de landelijke media op de toenmalige nieuwe hoofdzetel voor VROM, schreven we in één van de eerste uitgaven van Glas in Beeld in december 1992. Zo zouden er beduidend minder dan de geplande 3.100 ambtenaren in gehuisvest kunnen worden. Bijna zou de kroon op het werk van architect Jan Hoogstad ondersneeuwen in zinloos getouwtrek over vierkante meters. Bijna, want vlak voor de oplevering in juli werd de Nederlandse vakpers uitgenodigd om met eigen ogen te aanschouwen dat het ook anders kan in de Nederlandse architectuur. Vooral de techniek en de functie van de acht glazen serres met een totaal oppervlakte van bijna 10.000 vierkante meter werden lovend beschreven. Een kwart eeuw later gaat diezelfde lof uit naar de transformatie van het gebouw naar ontwerp van Architectenbureau OMA. En weer speelt glas een hoofdrol: het enkel glas is vervangen door drievoudig glas waarvan 3.500 vierkante meter kogel- en inbraakwerend is uitgevoerd. Gewoon float is vervangen door neutraal zonwerend glas.

Lees het volledig artikel in Glas in Beeld (nummer 3 – juni 2017) die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *