Projectnieuws
gebogen glas

Octatube Services uit Delft herstelt momenteel de uit 2006 daterende glazen overkapping van de Broerekerk in Bolsward. De overkapping was één van de eerste gebouwen met gelamineerd gehard warm gebogen glas. Een deel van oude panelen was gesprongen onder invloed van temperatuurschommelingen. ‘Het toegepaste productieproces gaf een grotere spreiding van toelaatbare spanningen in het glas dan met de hedendaagse technieken wordt gehaald’, aldus Octatube die 53 gebogen glaspanelen vervangt. Gevaar gaven de gebroken panelen overigens niet: het glaslaminaat garandeerde de veiligheid in de kerk. Het werk in Bolsward wordt bemoeilijkt door de kromming en het gewicht van het gebogen glas in combinatie met de stijle helling van het dak. De nieuwe warm gebogen glaspanelen, geproduceerd door Sunglass, worden met behulp van een kraan aan de staalconstructie bevestigd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale glaszuigers. De werkzaamheden vinden tot op 15 meter hoogte plaats.

De Broerekerk is het oudste gebouw van Bolsward. Het dateert uit de dertiende eeuw en was van de Minderbroeders kloosterorde. In 1980 is de kerk afgebrand. Na een ontwerpwedstrijd gewonnen door architect Jelle de Jong werd het gebouw in 2006 gerestaureerd en van een glazen overkapping voorzien. Met de nieuwe kap van gebogen glas is de vorm van het plafond van het oorspronkelijke tongewelf teruggebracht. Het dak is opgehangen aan stalen spanten in de buitencontour van de oude daklijn. ‘Daarmee is dit belangrijke gebouw ook terug als vernieuwd monument in het stadsgezicht’, aldus Octatube die ook was betrokken bij de realisatie van de glazen overkapping in 2006. ‘Deze ervaring en de beschikking over de glastekeningen maken het voor ons mogelijk de reparaties zonder problemen uit te voeren.’

1 reactie op “Gebogen glas: overkapping Broerekerk hersteld

 1. Klaas de Wit schreef:

  Alle 54 gebogen glaspanelen in het dak
  van de monumentale Broerekerk in Bolsward zijn compleet
  vervangen. Monteurs van de Simson Apllicatie uit Breda
  dichten de naden af met speciale kit. Direct na de
  plaatsing van de glazen kap in 2006 ontstonden barsten en
  scheuren in de gelamineerde panelen. De kerk heeft een
  opvallende kap van glas in de vorm van het oorspronkelijke
  tongewelf. Het glazen dak hangt aan zogeheten filigrane
  stalen spanten, die in de vorm van het oude dak zijn
  uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.