Nieuws

Het Duitse EControl-Glas heeft schakelbaar glas geleverd voor de voorgevel van het atrium in het nieuwe hoofdkantoor van de Lapp-Group in Stuttgart. Het gaat om EControl Smart 45/8 dat ‘niet alleen transparantie garandeert, maar ook bijdraagt aan de reductie van het elektriciteitsgebruik voor de koeling van het atrium’.

EControl is elektrochroom glas, de meest bekende soort schakelbaar glas, opgebouwd uit meerdere keramische lagen die met behulp van een spanning tussen de 1 en 5 Volt de lichtdoorlatendheid terugbrengen. EControl-Glas richt zich volledig op buitengevels en geeft als argumentatie voor de investering in het glas dat gebruikskosten ook wel de tweede huur van een gebouw worden genoemd. ‘Meer dan een derde van de primaire energie wereldwijd wordt gebruikt voor koeling van gebouwen. EControl verhoogt niet alleen het comfort in een gebouw, maar bespaart energie en daarmee geld. Ook de aanschaf- en onderhoudskosten van (buiten)zonweringinstallaties vervallen volledig.’

EControl neemt een blauwtint aan om op die manier zonnewarmte buiten te houden. Het dynamische glas is in 20 minuten, traploos dus geleidelijk, om te zetten van de meest heldere in de meest donkere stand. De lichtdoorlatendheid (Tl) varieert tussen de 9 en 57 procent en de zonweringsfactor (g) varieert tussen de 8 en 43 procent. In Stuttgart is 85 vierkante meter van het glas toegepast en zijn de waarden respectievelijk 45 en 8. Het verbruik van de 24 V installatie is 2 W/m2. De minimale glasoppervlakte is 0,2 vierkante meter en maximale glasgrootte 1.350 x 3.300 millimeter. Er zijn twee soorten glas: naast EControl Smart is er EControl light. EControl geeft vijf of tien jaar garantie. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in de aansturing van het glas (EC Connect): elk paneel kan handmatig, individueel worden bediend, maar ook is koppeling aan een gebouwbeheersysteem mogelijk, evenals aan een lichtsensor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.