Nieuws
vlakglasrecycling

De recyclingbijdrage op isolatieglas die vanaf 1 oktober op de Nederlandse markt wordt gezet, wordt verlaagd van 40 naar 30 cent per vierkante meter. Dat heeft Vlakglas Recycling Nederland (VRN) bekend gemaakt op haar site.

VRN heeft bij de inwerkingtreding van de nieuwe algemeen verbindend verklaring (AVV) in 2016 met het ministerie afgesproken dat ze ernaar zou streven de recyclingbijdrage te verlagen. Dat is nu mogelijk gemaakt door permanente kostenverlaging en een structurele hogere opbrengst. Het bestuur van VRN streeft ernaar om de recyclingbijdrage in de toekomst nog verder te verlagen. ‘Voorwaarde hierbij is dat de kwaliteit van de inzameling en recycling van vlakglasafval minimaal op hetzelfde huidige hoogwaardige niveau blijft’, aldus VRN.

Om de recyclingbijdrage te kunnen verlagen, moest de overeenkomst waarvoor de AVV geldt worden aangepast. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft door middel van publicatie in de Staatscourant aangegeven dat zij voornemens is om akkoord te gaan met aanpassing van de overeenkomst. In de periode van 22 mei tot en met 3 juli konden bezwaren tegen de verlaging worden ingediend. Dat is niet gebeurd, waardoor het ministerie binnenkort het voorgenomen besluit omzet in een definitief besluit. Het bestuur van VRN heeft voor 1 oktober als ingangsdatum gekozen omdat de aangiftes per kwartaal moeten worden ingediend. Ook moet er een aankondigingsperiode van minimaal drie maanden worden gehanteerd.

VRN maakte eerder deze maand bekend dat de Raad van State de ontheffingen voor de afdracht van de bijdrage voor vlakglasrecycling heeft vernietigd. Dit betekent dat voortaan alle producenten en importeurs van isolatieglas (alsnog) de recyclingbijdrage moeten betalen. Zie ons bericht hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.