Nieuws
schakelbaar glas

Schakelbaar glas gaat een grote toekomst tegemoet. Dat blijkt uit het 200 pagina’s tellende IDTechEx-rapport ‘Smart Glass en Windows 2018-2028: Electronic Shading and Semi-Transparent PV’. Het rapport concludeert dat de tijd rijp is voor grootschalige toepassing van slim glas in auto’s, gevels en vliegtuigen. In 2028 gaat er 1,1 miljard dollar in om, aldus onderzoeks- en adviesbureau IDTechEx.

Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel of (auto)ruit te veranderen. Zo is het mogelijk de lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een facade aan te passen aan de weersomstandigheden. Door het gebruik van het glas is het mogelijk tot 30 procent op energie voor koeling te besparen als gevolg van het blokkeren van het binnendringen van warmte. Het slimme glas kan volgens de onderzoekers ook worden toegepast als semi-transparant PV-glas voor het lokaal opwekken van elektriciteit in een gebouw of een voertuig van de toekomst. Het glas bespaart ruimte, gewicht en kosten en maakt gebouwen veel efficiënter en aangenamer in gebruik.

Lees alles over dit onderzoeksrapport in de nieuwe uitgave van Glas in Beeld. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.