Nieuws
drievoudig glas
foto: Ossip van Duivenbode

De uitbreiding van de KPN-toren op de Rotterdamse Wilhelminapier is als een terminal met grote glasvlakken vormgegeven. ‘KPN wil met de tijd mee kunnen veranderen’, zegt David Spierings, associate architect bij V8 architects. We hebben het daarom als terminal ontworpen zodat je het interieur gemakkelijk aan veranderende behoeftes kunt aanpassen terwijl de architectuur van de plint in tact blijft.’ Het bijzondere aan het glas is dat het zich om de pyloon heen plooit. Aan de andere hoek van het gebouw buigt het glas terug. Productietechnisch gezien zijn die gevelvlakken volgens Spiering een onvervalst stukje glaskunst. Het bijzondere eraan is dat het om vrij grote glasvlakken gaat die én dubbel gekromd zijn én uitgevoerd in drievoudig glas.

Het gaat om circa 4.000 vierkante meter zonwerend glas van het type SunGuard SN 70/41 van Guardian Glass. Het drievoudig glas, opgebouwd uit gelamineerde binnen- en buitenruiten, is nagenoeg van jumbo-formaat en is zowel vlak als gebogen (in beide richtingen) toegepast. De SunGuard SN 70/41 combineert een hoge natuurlijke lichttransmissie met sterke zonwerende eigenschappen. Daarnaast heeft dit transparante glas een hoge selectiviteit en thermische isolatie. Het is glas in een prachtige, neutrale verschijningsvorm, dat helpt het energieverbruik te verlagen door het reduceren van de behoefte aan kunstmatig licht, de koeling in warme seizoenen en verwarming in koude seizoenen. In een standaard drievoudige glasopbouw levert de SunGuard SN 70/41 een Ug-waarde van 0,6 W/m2K, een lichttransmissie Tl van 63 en een g-waarde van 37 procent.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.