Nieuws
zonwerend glas

In het hart van het financiële centrum van Madrid staat Castellana 77, een gebouw dat twintig jaar lang buiten gebruik is geweest maar dankzij luis vidal + arquitectos een nieuw iconisch leven heeft gekregen. De oorspronkelijke toren uit 1977 is nu een kantoorgebouw van 62 meter hoog dat zich op zijn eigen bijzondere manier tegen de skyline van de stad aftekent. Na de restauratie kreeg het de prestigieuze LEED-platinum certificering. Zonwerend glas van Guardian Glass voor de gevel droeg bij aan het behalen van deze LEED-certificering.

Slim gebruik van natuurlijk licht en de wens voor een sterke identiteit van het gebouw zodat het in de omgeving opvalt, waren twee van de essentiële pijlers van het architecturale project. Architect Luis Vidal: ‘Het doel was het gebouw te moderniseren waardoor een nieuw onroerend goed ontstaat dat flexibel en duurzaam is, alsmede een hoogkwalitatieve commerciële ruimte te creëren, met een nieuw imago geïntegreerd in de skyline van Madrid; een vooruitstrevende stad met respect voor haar roots.’

Dit werd bereikt met een integrale restauratie die voornamelijk gericht was op het bouwen van een nieuwe gevel met een scherpe, verticale modulatie door middel van het hoog-selectieve zonwerend glas Guardian SunGuard SN 70/41 in de vliesgevel.

De bouw van de gevels van Castellana 77 bestond uit twee fasen. Het oorspronkelijke gebouw, dat volledig verouderd en versleten was, werd eerst ontmanteld. Daarna werd het nieuwe gebouwomhulsel geplaatst. Dit resulteerde in de volgende soorten gevel op basis van de oppervlakte en oriëntering: een vliesgevel, een vliesgevel met latbescherming en een geventileerde gevel. De vliesgevel bestaat uit een profielsysteem van geëxtrudeerd aluminium en opvulpanelen van het neutrale gecoate glas SunGuard SN 70/41 met hoge selectiviteit als buitenpaneel. Het zonwerend glas heeft een neutrale uitstraling met een lichttransmissie van 70% en een g-waarde van 41. Met dit gevelsysteem kunnen de glasranden vrij ventileren, waardoor ongewenste condensatie wordt voorkomen.

EFTE-vinnen voor hogere energie-efficiëntie

Het gebruik van vinnen die 0,6 meter uitsteken draagt bij aan de zonwering van de gevel. De vinnen zijn speciaal voor dit project ontworpen en gemaakt van een kunststof EFTE dat laat licht doorlaat, maar geen warmte. De architecten konden hierdoor een voortdurend veranderende gevel creëren. Vidal : ‘Overdag zorgt de beweging van de zon en de blindering (naargelang de lichtintensiteit) voor een levendig veranderend beeld op de gevel. ‘s Nachts komt de identiteit van binnen de vinnen met verschillende lichtconfiguraties, door het gebruik van LED.’ Dankzij de SunGuard SN 70/41 beglazing en de EFTE-vinnen heeft de gevel van Castellana 77 een lage emissie en veel zonwering. Een uitgebreide studie naar de blootstelling van het gebouw aan de zon en schaduw aan de west-, oost- en zuidgevel op verschillende kritieke tijdstippen op iedere dag van het jaar heeft geleid tot een efficiënt ontwerp waarmee enerzijds energie wordt bespaard en dat de gebruikers van het gebouw anderzijds meer comfort en welzijn biedt, aldus Guardian.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.