Nieuws
glas regenen

Na de breuk van enkele ruiten in de serregevel van het ministeriegebouw aan de Rijnstraat is vorige week in Den Haag glas gevallen uit de gevel van het Mercure Hotel aan het Spuikwartier. Net als bij het ministerie, het voormalige VROM-kantoor uit 1990 dat in 2017 is gerenoveerd, is het nog gissen naar de oorzaak. Wel is zichtbaar op een filmpje en foto’s van Regio15.nl dat het glas van het hotel in duizenden kleine korreltjes is gebarsten. Dat zou betekenen dat het om gehard glas gaat. Tot tien jaar terug was het heel gangbaar om ongetest gehard glas in dergelijke gevels toe te passen. Het bouwjaar van het hotel is 1980; het breukpatroon zou op nikkelsulfide-insluiting kunnen duiden. Zie ook ons eerdere bericht over vallend glas.

Gehard glas vijf maal sterker

Gehard glas is gemiddeld ongeveer vijf maal sterker en stijver dan gewoon floatglas. Om die reden is het ‘ideaal’ als gevelbekleding. Maar diverse schades met vallend glas veroorzaakten rond het millennium levensgevaarlijke situaties. Dit was in 2007 reden voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid glasgevels en glasdaken kritisch te bekijken. Dit leidde een jaar later tot het rapport ‘Constructieve Veiligheid van Gevels en Glazen overkappingen’ waarbij het gebruik van ongetest, ongelamineerd gehard glas in borstwerings- en blinde gevels in de ban ging. Ook bij het Mercure Hotel lijkt dit glas toegepast. Achter de gevel bevindt zich de liftschacht en trilling van de lift wordt als mogelijke oorzaak van de glasbreuk gezien, maar nikkelsulfide-insluiting lijkt waarschijnlijker.

Nikkelsulfide-insluiting

Nikkelsulfide is een verontreiniging in floatglas die op zich geen kwaad kan. Wordt het glas echter gehard door het op te warmen en snel te laten afkoelen, dan kan de insluiting ‘groeien’. Dit hoeft niet tot breuk te leiden maar in sommige omstandigheden, zoals opwarming door de zon, kan de insluiting een andere kristalvorm aannemen en daarbij expanderen. Het omringende glas kan de spanning niet opvangen, breekt en zal versplinteren in kleine stukjes. Deze blijven vaak nog wel in elkaar hangen en kunnen als grote ‘glasschollen’ naar beneden komen.

Heatsoaktest

De kans op nikkelsulfidebreuk kan worden geminimaliseerd door het uitvoeren van een heatsoaktest. Hierbij worden de glazen panelen verwarmd in een oven. Bijna alle panelen die gevoelig zijn voor nikkelsulfidebreuk zullen bij de heatsoaktest al falen. In gevels wordt, in navolging van het advies van de Onderzoeksraad, om deze reden tegenwoordig altijd gehard glas gebruikt dat de heatsoaktest heeft ondergaan. De kans op breuk van gehard glas dat deze destructieve test overleeft is minimaal, maar kan nog altijd voorkomen. Het zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn van de glasbreuk bij het ministerie, waar het glas overigens niet naar beneden is gekomen. Nog veiliger is het glas te lamineren. Zelf wanneer het glas breekt zal het in de sponning blijven hangen daar beide platen aan elkaar blijven ‘plakken’. Halfgehard glas (heathstrenghtened) is eveneens gangbaar: dit glas is ongeveer drie maal sterker dan gewoon floatglas en breuk door nikkelsulfide-insluiting komt niet voor.

3 reacties op “Glas valt uit gevel Mercure Hotel Den Haag

  1. Ad schreef:

    In de jaren 80-90 werden deze gevels door bijvoorbeeld de firma Veromco geleverd en gemonteerd.
    Echter doordat zij aluminium achter regels gebruikte en de uitzettingcoëfficiënt van aluminium groot is (1/270 van de lengte) begaven de glaspanelen het Zo ook het gebouw op de Blaak van de Rabobank.
    Aluminium regelwerk behoeft geen probleem te zijn maar niet in doorlopende lengtes.

  2. jeroen brinkmann schreef:

    Beste Ad,

    Wij zijn als bedrijf (A.K.A.R.) destijds betrokken geweest bij de bouw van het VROM gebouw. Daar verorgde AKAR o.a. de structurele kitvoegafdichtingen tussen de glazen gevel- en dakpanelen.
    Op deze kitvoegen hebben wij destijds 25 jaar garantie verleend met inbegrip van een onderhoudscontract met een interval van 5 jaren. Bij deze inspecties zijn alle gevels en daken tot in detail minitieus in kaart zijn gebracht. Je kunt zeggen dat we die gevels op onze broekzak kennen. Hetgeen u schets komt niet overeen met onze bevindingen. De glazen gevel bestaat uit een RVS spider syteem welke op haar beurt weer bevestigd is op gepoedercoat staal. Het glas onderling is volledig gevulcaniseerd met een 100% anorganische kit welke geen verouderende eigenschappen bezit. Indien er sprake zou zijn van een bovenmatige werking in de gevel dan had dit zich zeker geuit in gebreken in kitvoegafdichtingen, dit is echter nooit het geval geweest. Een logische verklaring zou zijn dat het glas zelf om nog nader te bepalen reden(en) het begeven heeft. Sulfiet oplsuiting is daarbij een voor de hand liggende oorzaak maar dit zal eerst vastgesteld dienen te worden. tegenwoordig worden dit type gevels uitgevoerd met meerlaags glas waarbij het geharde glas verlijms zit op floatglas zodat bij het kapot springen van het geharde glas deze vast blijft zitten aan het floatglas en het geheel op zijn plaats blijft zitten.

  3. jeroen brinkmann schreef:

    Beste Ad,

    Wij zijn als bedrijf (A.K.A.R.) destijds betrokken geweest bij de bouw van het VROM gebouw. Daar verzorgde AKAR o.a. de structurele kitvoegafdichtingen tussen de glazen gevel- en dakpanelen.
    Op deze kitvoegen hebben wij destijds 25 jaar garantie verleend met inbegrip van een onderhoudscontract met een interval van 5 jaren. Bij deze inspecties zijn alle gevels en daken tot in detail minitieus in kaart zijn gebracht. Je kunt zeggen dat we die gevels op onze broekzak kennen. Hetgeen u schets komt niet overeen met onze bevindingen. De glazen gevel bestaat uit een RVS spider syteem welke op haar beurt weer bevestigd is op gepoedercoat staal. Het glas onderling is volledig gevulcaniseerd met een 100% anorganische kit welke geen verouderende eigenschappen bezit. Indien er sprake zou zijn van een bovenmatige werking in de gevel dan had dit zich zeker geuit in gebreken in kitvoegafdichtingen, dit is echter nooit het geval geweest. Een logische verklaring zou zijn dat het glas zelf om nog nader te bepalen reden(en) het begeven heeft. Sulfiet oplsuiting is daarbij een voor de hand liggende oorzaak maar dit zal eerst vastgesteld dienen te worden. Als kanttekening moet vermeld worden dat onze bevendingen plaats hebben gevonden voor de aanbouw/verbouw. Verder worden tegenwoordig dit type gevels uitgevoerd met meerlaags glas waarbij het geharde glas verlijmt is op floatglas zodat bij het kapot springen van het geharde glas deze vast blijft zitten aan het floatglas en het geheel op zijn plaats blijft zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.