Nieuws
HR++ glas

Woningcorporatie Domijn uit Enschede zag de afgelopen jaren dat ze haar doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn niet zou halen als ze op dezelfde manier zou doorgaan. Daarop besloot ze – in samenwerking met het verduurzamingsplatform Reimarkt – om de zaken anders aan te pakken. In plaats van elke woning apart te verduurzamen, zet Domijn nu in op de verduurzaming van hele complexen of wijken met de unieke, opschaalbare aanpak. Dit jaar worden acht complexen aangepakt door Reimarkt. Bijna 100 procent van de bewoners doet mee. In de woningen komt HR++ glas van diverse fabrikanten.

‘We zagen dat we de doelstelling zoals gesteld in het Klimaatakkoord niet zouden halen als we op dezelfde wijze zouden doorgaan’, zegt Herwin ter Riet, projectcoördinator duurzaamheid van Domijn. ‘Daarop besloten we om ons totale bezit aan woningen in kaart te brengen en een routekaart te maken voor duurzame renovatie en nieuwbouw. Daarbij wordt een nieuwe manier van verduurzamen uitgeprobeerd: de complexmatige en opschaalbare aanpak.’ Deze manier van werken, past Reimarkt als een maatpak. Het verduurzamingsplatform heeft de hele Nederlandse woningmarkt geanalyseerd en 85 procent daarvan in groepen bijeengebracht, op welke duurzame standaardoplossingen/pakketten aansluiten. Dat maakt het aanpakken van duurzaamheid op wijkniveau, waar het kabinet nu op inzet, veel makkelijker. Reimarkt verduurzaamde tot nu toe meer dan 4.000 huizen (huur en particulier) en gaf zo’n 30.000 keer advies aan huiseigenaren en huurders.

Pilkington, Saint-Gobain en Semco

In dit geval kregen de bewoners van de acht complexen (in Haaksbergen, Overdinkel en Enschede) een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen voorgesteld, zonder dat Domijn daar een huurverhoging voor vroeg. Denk daarbij aan HR++ glas, mechanische ventilatie en isolatie van gevel, vloer en deuren. De bewoners gaven de zeggenschap over de schil van de woning op. ‘En dat is een bijkomend, maar belangrijk voordeel voor de woningcorporatie’, aldus Ter Riet, ‘omdat we die schil als ons bezit beschouwden, maar er niet altijd mee konden doen wat we wilden. De gevel en het dak zijn niet alleen het visitekaartje van onze woningen, maar ook heel belangrijk in het onderhoud.’ In de woningen wordt HR++ glas van verschillenden fabrikanten toegepast. Aannemers Exterio en Friso passen isolatieglas van Pilkington toe, Plegt-Vos van Saint Gobain en Van Wijnen glas van Semco. Alle HR++ glastypen hebben een Ug van 1,1 W/m2K. Verder worden er klepramen van Buva gebruikt. (Ug 1,2 W/m2K)

Mogelijk ook zonnepanelen

In april werd begonnen met het project. In totaal worden er dit jaar 244 woningen verduurzaamd. De communicatie – door Reimarkt ontwikkeld en gedaan – bestond onder meer uit een magazine dat iedereen in de bus kreeg, brochures, online communicatie, keukentafelgesprekken, pop-up stores, meerdere evenementen en een brief. Vanaf 2020 gaan Domijn en Reimarkt ook installaties aanbieden zoals zonnepanelen. Daar staat wel een vergoeding in de servicekosten tegenover ‘maar de bewoners gaan die maandelijkse bijdrage meer dan terugverdienen in de daling van hun energielasten’, aldus Ter Riet. Als het gemeentelijke warmtevisie-plan in 2021 bekend wordt, gaan Reimarkt en Domijn wellicht ook oplossingen leveren om het aardgas te vervangen zoals warmtepompen, maar het kan ook dat de gemeente zelf gaat voorzien in stadswarmte. In totaal hopen Domijn en Reimarkt in de komende vijf jaar zo’n 2.500 woningen te verduurzamen. 

1 reactie op “Grootschalige verduurzaming met HR++ glas

  1. Mike schreef:

    Zeggenschap opzeggen over de gevel?
    Hoe moet ik dat lezen?, het is toch bezit van de verhuurder?
    Verder, mooi initiatief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.