Nieuws
isolatieglas
Foto: Bystronic

De technische levensduur van isolatieglas zou ‘slechts’ vijftien jaar zijn? Daarna moeten de ruiten vervangen worden. Klopt dit?

Nee dit klopt niet. Degene die dat denkt verwart de garantieperiode (standaard 10 jaar, bij sommige fabrikanten 15 jaar) met de levensduur. Als je isolatieglas met een butylkit randafdichting theoretisch beschouwt kom je uit op een levensverwachting van tussen de dertig en veertig jaar. Uit metingen in de praktijk blijkt dit ook aardig goed te kloppen. Natuurlijk is deze levensduur van verschillende factoren afhankelijk. Vooral de plaatsing is daarbij van belang. Als glas niet conform NPR3577 wordt geplaatst en daardoor bijvoorbeeld de randverbinding te zwaar wordt belast of te veel in contact komt met vocht zal de levensduur aanzienlijk lager liggen.

Lees het volledige antwoord op deze vraag in onze rubriek Uit de praktijk in de jongste uitgave van Glas in Beeld. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

7 reacties op “Technische levensduur isolatieglas wel 30 of 40 jaar

 1. Frits schreef:

  De ene glasman zegt doen. De andere zegt niet doen.

  Ik heb glas met de volgende gegevens: geplaatst in 1996. Glaverbel thermobel 05 96 s2 superlite hr-glas 4-24. Op de factuur staat U-waarde 1,3.

  Vraag heeft vervangen zin??

  Groet,

  Frits

 2. Martin schreef:

  Nog zeker 10 tot 20 jaar wachten. Heeft nu bijna geen rendement.

 3. Manuela Ducaneaux schreef:

  mijn ramen komen uit 1983 dus al 41 jaar oud en zijn nog nooit vervangen door de woningstichting, kan ik eisen voor nieuwe ramen? ook het hout aan de buitenkant is helemaal kapot/versleten, al meldingen gemaakt bij de woningstichting maar word niets aangedaan.
  ook krijgen wij ons huis niet warm in de winter want het zijn geen HR++ ramen maar gewoon dubbelglas.
  heb ik recht op nieuwe ramen na 41 jaar ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.