Nieuws
NEN-EN 1990
Veilig dansen in glazen ruimte?

Er zijn voor de Eurocodes nieuwe nationale bijlagen van NEN-EN 1990 en NEN-EN 1991 gepubliceerd. Hierin zijn de nationaal bepaalde parameters voor ontwerp en toetsing van constructies van bouwwerken vastgelegd.

Eurocodes zijn Europese normen voor de bouwwereld met als doel om de uitwisseling van diensten en producten, het aanbestedingsbeleid & onderzoek en ontwikkeling binnen Europa te vereenvoudigen. Eurocodes zijn interessant voor bedrijven en instellingen die werken aan een gevarieerd of gespecialiseerd opdrachtenpakket, (gespecialiseerde) architecten- en ingenieursbureaus, bouwtechnische ontwerp- en adviesbureaus, bouw- en aannemersbedrijven in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw en grond, weg en waterbouw (GWW), woningcorporaties, diensten Bouw- en Woningtoezicht van gemeenten, producenten en toeleveranciers.

In de nationale bijlagen bij de Eurocodes zijn de nationaal bepaalde parameters voor Nederland vastgelegd. Eind 2019 zijn in Nederland nieuwe, herziene nationale bijlagen bij Eurocode 0 en 1, NEN-EN 1990 en NEN-EN 1991-serie gepubliceerd. Hierin zijn de laatste correcties en wijzigingen opgenomen.

Glasconstructies berekenen

Ook voor het berekenen van glasconstructies zijn NEN-EN 1990 en NEN-EN 1991 en de Nationale bijlagen van belang. In onze rubriek Goed Fout gepubliceerd in Glas in Beeld #1 – februari 2020 schreven we nog dat sinds de invoering van NEN 6702 in geval van nieuw te realiseren gebouwen bij situaties met een valhoogte van meer dan 1 meter gekeken dient te worden naar doorvalveiligheid van de constructie. Voor 1991 was er NEN 3850. In rekening te brengen belastingen op vloerafscheidingen zijn sinds de invoering van NEN 6702 in het jaar 1991 en later de NEN-EN 1991-1-1 (+ Nationale bijlagen) voor publieke ruimten ongewijzigd gebleven. In de rubriek onderzoekt Peutz of een oorspronkelijke buitensituatie omgeturnd tot glazen binnenruimte bestemd voor dansfeesten, aan de eisen voldoet. Bij de beoordeling is gekozen uit te gaan van de eisen zoals voorgeschreven door het Bouwbesluit 2012, niveau nieuwbouw. Dit betekent dat de onderste rij ruiten bestand dient te zijn tegen onder andere een lijnlast van 3 kN per strekkende meter en een geconcentreerde belasting van 1 kN. Om te beoordelen of het glas voldoende sterkte bezit zijn de optredende buigtrekspanningen in deze ruiten bepaald met een zogeheten ‘eindige elementenprogramma’ en vervolgens vergeleken met de volgens NEN 2608 maximaal opneembare buigtrekspanningen van floatglasproducten.

Meepraten over normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normsubcommissie ‘TGB Basiseisen en belastingen’ houdt zich bezig met de uitgangspunten voor het beoordelen van constructieve veiligheid van bouwwerken en de daarop werkende krachten. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar mb@nen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.