Nieuws
corona

De leden van de Vakgroep GLAS verwachten een stagnatie in de levering van vlakglas de komende weken. Dat meldt Vakgroep GLAS op haar site. Met name onderdelen die nodig zijn voor de productie van isolatieglas worden straks schaars.

Met de sluiting van de glasfabriek van AGC in Tiel in 2014 is Nederland volledig afhankelijk geworden van het buitenland voor de leveringen van vlakglas. Hiervan wordt onder andere isolatieglas gemaakt. In ons land wordt ongeveer de helft van de Nederlandse behoefte aan isolatieglas geproduceerd. De overige 50 procent moet worden geïmporteerd. 

Fabrieken gesloten

In West-Europa is er voldoende capaciteit in de productie van vlakglas en isolatieglas om aan de behoefte in Nederland te kunnen voorzien. Maar uit een inventarisatie onder een aantal leden van de Vakgroep GLAS komt naar voren dat er in de komende weken toch problemen in de leveringen van glas worden verwacht. Dat komt onder andere doordat onderdelen voor het produceren van isolatieglas en onderdelen voor bewerkingsmachines voor glas uit het buitenland komen. Vakgroep GLAS op haar site: ‘Een paar fabrieken is al gesloten of zit in afgesloten gebieden. Op dit moment zijn er nog geen concrete signalen dat de leveringen van glas vertraging oplopen. Veel hangt af wat er in de komende weken gaat gebeuren.’

Renovatiewerk uitstellen

Bouwplaatsen worden volgens de vakgroep geconfronteerd met een tekort aan bepaalde bouwmaterialen. Op een aantal van deze bouwplaatsen zijn de werkzaamheden dan ook stilgelegd. ‘Dit kan gevolgen hebben voor u als glasleverancier en glaszetter. Als alle voorzorgsmaatregelen van het RIVM in acht worden genomen, kan het plaatsen van glas bij particulieren en bedrijven doorgaan. Het blijkt echter dat met name particulieren zich zorgen maken om besmetting en daardoor geplande renovatiewerkzaamheden uitstellen’, aldus Vakgroep GLAS. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.