Projectnieuws
glasgevel

De glasgevel van het restaurant in een zigzag-vorm. Een zodanige ligging van het gebouw dat de locatie in de verschillende jaargetijden slim gebruik maakt van de stand van de zon. Twee duurzame keuzen in het ontwerp van het nieuwe Park Paviljoen Hoge Veluwe die zorgen voor een optimaal binnenklimaat. Het door Semco geproduceerde HR++ isolatieglas heeft een opbouw met twee gelamineerde ruiten. De Ug-waarde is 1,0 W/m2K en het glas is geleverd door Van Noordenne Glas.

Het paviljoen bezit een iconische architectuur en onderscheidende gevelstructuur. Het roept associaties op met de bogen van een tongewelf van een middeleeuwse kerk. Of de lamellen structuur van een uitgetrokken accordeon of de luchtpijpen van een kerkorgel. De verantwoordelijke architecten hebben zich echter ook laten inspireren door de vormgeving van het landhuis.

Glasgevel slim gesitueerd

De zigzag glasgevel aan de voorzijde is zodanig gesitueerd dat in de zomer bezoekers van het restaurant niet gehinderd worden door direct zonlicht en de temperatuur binnen ook aangenaam blijft. In de winter daarentegen, wanneer meer behoefte aan zonlicht is, komt er juist meer zonlicht binnen. Kortom, bij het ontwerp is met de positie van het gebouw ten opzichte van de zon in het landschap nauwgezet rekening gehouden. Ruben van Dasler van projectbegeleider Antea Group: ‘Zomers zal op het heetst van de dag, niet of nauwelijks direct zonlicht het gebouw binnendringen. Maar ’s winters, bij een laagstaande zon krijgt de zon alle ruimte om naar binnen te schijnen en het gebouw te verwarmen’. De zigzag-gevel bestaat uit 22 glaselementen en geeft in het restaurant het idee van nissen waar gasten kunnen genieten van zowel de natuur buiten als de culinaire kwaliteiten van de keuken.

Glazen boog

Wie een rondje maakt om het Park Paviljoen ervaart dat het gebouw er steeds anders uitziet. Onderscheidend is de dubbele kap met name op de kopse kant. Hieronder is een glazen boog zichtbaar die binnen het sluitstuk vormt van het tongewelf dat over de gehele lengte van het gebouw loopt, van het restaurant tot aan de parkwinkel. De interactie van de parkbezoeker met de natuur binnen en buiten wordt ook geaccentueerd door wisselende lichtprojecties op het plafond. Zij creëren het gevoel onder een hemel van bladeren door te lopen. Negen kroonluchters projecteren dit bladerpatroon in schaduwen via een speciaal door de computer bepaald algoritme op het plafond.  Het glasoppervlak van ramen en vensters benadrukken het gevoel en intensieve contact met de natuur. In het interieur van het restaurant en de parkwinkel onderstreept het geluid van vogels bij bezoekers het idee een onderdeel te zijn van de natuur. Een aantal tafelbladen is bovendien voorzien van blow-up’s-van natuurfoto’s. Lichtkoven op het aluminium dak zorgen voor extra daglicht in het restaurant, de parkwinkel en het zalencentrum op de eerste verdieping. 

Glas-in-lood-ramen

Het zalencentrum is modern met voldoende invallend daglicht. Bijzonder is de foyer waar vijf glas-in-lood-ramen, afkomstig uit het jachtslot van Sint-Hubertus, de relatie levend houden met de stichters van het park het echtpaar Krӧller-Müller. Het Park Paviljoen, zowel restaurant, winkel als zalencentrum, is flexibel in te delen en multifunctioneel. Het is voorzien van zonnepanelen en een warmte- en koudeopslag (buiten). Materiaalkeuze en detailoplossingen maken het gebouw duurzaam en onderhoudsarm. De realisatie van het Park Paviljoen is een belangrijke mijlpaal in het Masterplan dat gefaseerd tot 2024 de vernieuwing beschrijft van Park Hoge Veluwe. Gepland zijn onder meer vernieuwing van het Museonder, de drie entreeloges in Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo.

Highlights Park Paviljoen

  • Architecten: Monadnock / De Zwarte Hond
  • Projectbegeleiding: Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group
  • Hoofdaannemer: Rots Bouw
  • Zigzag-glasgevel (22 elementen-Blank HR++ isolatieglas)
  • Glas tweezijdig gelaagd voorzien van Low-E 1.0 coating
  • Leverancier: Van Noordenne Glas, Hardinxveld-Giessendam
  • Producent: Semco Duitsland.
  • Dikten: 35,1 en 44,2 mm
  • Meerdere Jumbo-ruiten geplaatst (groter dan 2,70 meter)
  • Afstandhouder: zwart, thermisch onderbroken 
  • Montage zigzag-glasgevel en raampartijen: Haro Aluminium 
  • Felsdak aluminiumcomposiet: KempenCladding
  • EPC: 30% onder de norm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.