Nieuws

ING Economisch Bureau verwacht dat in 2009 de bouwproductie met 5,7 procent krimpt en in 2010 met 7,8 procent. Door het laatcyclische karakter van de sector liet de bouw als enige commerciële sector in het eerste kwartaal nog een klein plusje zien van 0,2 procent ten opzichte van een jaar geleden.

In de bouw gaan in 2009 en 2010 35.000 arbeidsplaatsen door de recessie verloren. De vergrijzing helpt het aantal gedwongen ontslagen te beperken waardoor circa 20.000 banen door natuurlijke afvloeiing in deze periode verdwijnen. In het eerste kwartaal 2009 steeg de omzet in de infrasector nog met 8,2 procent. Deze sector is vooral afhankelijk van een stabiele stroom van overheidsopdrachten. Daarnaast zijn veel stimuleringsplannen van overheden ook infrastructureel georiënteerd. Door de malaise in de woning- en utiliteitsbouw neemt het aantal opdrachten voor het bouw- en woonrijp maken van bouwterreinen wel af.  De woning- en utiliteitsbouw worden het hardst getroffen. In het eerste kwartaal kromp de omzet in deze sector al met 2,9 procent. Het aantal gereedgekomen woningen daalt naar verwachting tot 65.000 in 2009 en zal volgens ING in 2010 nog lager zijn.

'De komende 1,5 jaar zal voor veel bouwbedrijven een beproeving worden. Uit ervaring en actuele berichtgeving weet ik dat een groot aantal bedrijven goed voorsorteren op deze te verwachten situatie en zullen overleven. De financiële stootkracht van de sector is gemiddeld genomen goed, de liquiditeitspositie maar ook de aandacht voor risico's is echter soms ontoereikend. De volle aandacht moet hier dan ook op gericht zijn', aldus ING Sectormanager Bouw Jan van der Doelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.