Nieuws
structureel verlijmd glas
Foto: UN Studio/Eva Bloem

UNStudio tekende voor de renovatie van het winkelpand op nummer 138 van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Het pand kreeg een spannende façade van structureel verlijmd glas die inmiddels The Looking Glass gedoopt is.

De gevel bestaat uit panelen van gelamineerd, ongehard, ijzerarm glas, met gebogen en rechte lijnen die door silicone naden zijn verbonden met de glazen panelen in rvs-randprofielen. Iris Rombouts trad namens Octatube op als projectleider en constructeur.

Glazen boxen

Het verlijmen van glas gebeurt vaker, zoals recent ook bij verlijmde erkers van UN Studio toegepast in Eindhoven. De drie boxen van structureel verlijmd glas in Amsterdam bestaan uit panelen van gelamineerd, ongehard ijzerarm glas met gebogen en rechte lijnen. Ze zijn door silicone naden (8 mm) verbonden met de glazen panelen in de roestvrijstalen randprofielen. Rombouts legt uit wat het idee is achter deze opbouw. ‘De keuze voor low iron glass is ingegeven door de wens van de opdrachtgever. Die wilde een zo transparant mogelijke gevel. Als je dan niet voor low iron kiest, krijg je een groenige gloed. Dat was niet de bedoeling. Deze keuze voor structureel verlijmd glas van gelamineerde panelen heeft te maken met de afmeting en de sterkte en stijfheid van de gevel. Inbraakwerendheid en doorvalveiligheid waren ook argumenten voor de keuze.’

Lees het volledige artikel op de site van onze collega’s van Bouwwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.