Nieuws
HR++ glas

Hoe zinvol is het om een woning te verduurzamen door het gewone dubbelglas en het enkelglas te vervangen door hoogrendementsglas? Erg zinvol want niet alleen het comfort neemt toe, bewoners besparen ook flink op de stookkosten. In een recent in Glas in Beeld gepubliceerd artikel geven we glasbedrijven belangrijke (verkoop)argumenten om geïnteresseerden over de streep te trekken. Daarom is het hieronder mogelijk een pdf van het artikel te downloaden.

In het artikel gaat het om ‘zomaar een woning in het midden van het land’. Een twee-onder-één-kap waarvan er in de jaren tachtig en negentig vele duizenden zijn gebouwd. Toch is het ‘niet zomaar een woning’, want veel van die woningen worden bewoond door mensen met een specifiek profiel.

Voldoende geld voor HR++ glas

Allereerst gaat het vaak om eind vijftigers of begin zestigers die er al een groot deel van hun leven wonen. Mensen die een paar jaar van hun pensioen af zijn, die de hypotheek bijna hebben afgelost en voldoende geld hebben voor hun dagelijks onderhoud en enkele vakanties per jaar. Mensen die als het aan de beleidsmakers ligt, eigenlijk zouden moeten verhuizen. De kinderen zijn het huis uit en met vier slaapkamers en een ruime zolder is het maatschappelijk gezien beter als een duo ruimte maakt voor een gezin. Dat noemen we doorstromen, van een huur- naar een koopwoning en in dit geval van een grotere woning naar een kleinere. Echter, de huizenmarkt zit muurvast. Want waarom verhuizen als de bakker je bij je voornaam kent, de tennisclub om de hoek is en je vrienden op fietsafstand wonen? En nog belangrijker: waarom verkassen als er geen alternatieve woningen beschikbaar zijn, zoals betaalbare appartementen? Kortom: ze blijven (terecht) zitten waar ze zitten. Maar dat heeft ook een keerzijde. Het is zonde van hun vermogen. Ze hebben het goed, de spaarrente staat op nul, de kinderen kunnen hun eigen boontjes doppen. Wat te doen met dit ‘dode’ geld? Simpel: de woning verduurzamen (met HR++ glas).

Download het volledige artikel over het nut en de noodzaak van het verduurzamen met hoogwaardig glas.

3 reacties op “Jaren tachtig woning verduurzaamd met HR++ glas: pdf artikel downloaden

 1. john creutzberg schreef:

  tjsa, eigenlijk als je het meteen super goed wilt doen is vacuum glas beter U=0,45 !!! check http://www.vacuum.glas . Heer Groothoff, ik importeer 2 merken Het zijn de beste merken nu beschikbaar en tegen redelijke prijzen. Zullen we het hier een keer over hebben, wellicht een artikel?

 2. Paul van Diepe schreef:

  Ik vind het niet vreemd dat de term HR++ maar te pas en te onpas gebruikt wordt door de particulier die geen verstand heeft van glas. maar door iemand die “iets weet van glas”?

  Helaas moet ik het keer op keer uitleggen aan de klant wat het betekend, en dat het geen ander soort glas is dan dat HR of HR + is. Dus ook dezelfde prijs heeft. Dat er wel verschil is in welke dikte er in de bestaande sponning past en de daarbij horende U-waarde van het glas.

  Er is geen producent, bij mijn weten, en ook ik weet “iets” van glas af, die verschil maakt in de inkoop voor glas met een spouw van 8 mm, 10 mm of 16 mm, of wat hier tussen ligt.

  Het is allemaal HR glas (of HR 1.0 varianten).

  Pas wanneer we een spouw van 13-15 mm kunnen toepassen heeft het de isolerende waarde die een paar jaar geleden toe geschreven werd (dankzij KOMO) aan de classificatie HR++.

  Maar dat past niet altijd. Deuren, ramen, schuifdeuren. Al helemaal niet in combinatie met gelaagd letselwerend glas.

  Er worden veel offertes aangevraagd via het internet. Gebaseerd op de gestuurde gegevens wordt een offerte gemaakt. Iemand die “iets verstand” van glas heeft kan niet zomaar de term HR++ gebruiken.

  Dus waarom gebruiken zoveel collega’s die, net als ik, ook “iets” verstand hebben van glas een verouderde term, HR++, op een verkeerde manier.

  Geen wonder dat de leek het verschil niet ontdekt.

  • Marco Groothoff schreef:

   Dag Paul, dank voor je reactie. Er is wel degelijk verschil in prijs en performance tussen gewoon dubbelglas, HR+ en HR++ glas maar de benoeming is niet beschermd en iedereen mag z’n glas dus HR++ noemen. Daar heb je een belangrijk punt. Echter: conform CE dient de Ug-waarde te worden vermeld. Bedrijven die isolerend dubbelglas produceren en/of leveren onder KOMO-productcertificaat dienen het glas te classificeren volgens de regels van BRL 2201/2202 en dienen voornoemde classificatie te hanteren. Bedrijven die geen gebruik maken van KOMO, en dat zijn de meeste, zijn in principe vrij in hun codering, mits ze volgens de verplichting van CE de juiste Ug-waarde noemen. Deze vrijheid maakt dat de HR classificatie te pas en te onpas wordt gebruikt. In principe mag een bedrijf dat niet onder KOMO produceert zelfs glas met een Ug-waarde van 2,0 W/m2K HR ++ noemen, als die 2,0 maar wel vermeld wordt. Oftewel: HR++ is niet beschermd en iedereen mag het voeren ongeacht wat de onderliggende Ug-waarde is. Het is ook om die reden dat in de consumentenfolder ‘Wat u moet weten over isolerende beglazing’ van Vakgroep GLAS alleen wordt gesproken over Hoog-Rendements isolerend dubbelglas, afgekort HR isolerend dubbelglas. In dit project is glas toegepast met een Ug-waarde van 1,0 W/m2K en het gaat dus feitelijk wel om HR++ glas: Climaplus Ecotec One van Saint-Gobain. Het artikel geeft de argumenten om eindklanten met een bepaald profiel te overtuigen van het verduurzamen mbv glas en is onderaan het bericht te downloaden. Dank voor het meedenken en een fijne dag, Marco Groothoff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.