Nieuws
schakelbaar glas

‘De Eindhovense ‘scale-up’ eLstar Dynamics heeft in december een ‘public launch’ gehouden ter introductie van haar nieuwe schakelbaar glas. Lennart ten Kate, Commercial Development Director van eLstar: ‘Er hebben een ruime 500 mensen gekeken, verdeeld over zo’n zestig bedrijven voor zover we weten. Ruim 80 procent van de totale floatglas-capaciteit was aanwezig, om het zo maar te zeggen. De reacties waren zonder uitzondering positief en enthousiast. We hebben nu veel afspraken staan om de diverse toepassingen beter in kaart te brengen en tot “marktgereed” uit te stippelen.’

eLstar Dynamics maakt geen gebruik van een coating of liquid crystal maar van een werkelijke ruit met een actieve techniek. Het gaat om twee lagen glas, met daartussen een vloeistof en pigmenten. Deze pigmenten reageren op de verandering van het elektromagnetisch veld, ‘elektroforese’, en trekken samen of spreiden zich uit. Dat wil zeggen: de concentratie wordt lokaal groter of kleiner en beïnvloedt daarmee de lichtdoorlatende eigenschappen van het glas. De public launch is hier terug te kijken.

Marktrijp op Glasstec

Ten Kate verwacht op de Glasstec in juni een marktrijp product te hebben met daarbij de ambitie om Eindhoven met zijn infrastructuur om te toveren tot ‘smartglass-center’ van de wereld. De achtergrond van eLstar’s techniek ligt oorspronkelijk bij Philips Research, waarbij ‘elektroforese’ gebruikt werd voor elektronische inkt. In 2005 heeft Philips deze activiteiten verkocht aan Prime View International. Ten Kate: ‘Op basis van hetzelfde principe hebben wij een volledig andere toepassing uitgewerkt. Door de techniek transparant te maken is het uitermate geschikt voor het maken van schakelbaar glas. Dynamisch of slim glas dat het energieverbruik beperkt en het comfort verhoogt.’

Dynamisch of slim glas

Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch of slim glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel te veranderen. Zo is het mogelijk de kleur, lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een façade aan te passen, bijvoorbeeld om dynamisch in te spelen op de weersomstandigheden. Er zijn meerdere oplossingen op de markt, waaraan we vaker aandacht hebben besteed (zie o.a. GiB #3 – juni 2017). Maar er zijn nieuwe producten op komst die een nog betere performance claimen.

Volgens Frost & Sullivan, adviesbureau op het gebied van groeimarkten, heeft de technologie van schakelbaar glas, het potentieel om door te breken in een breed scala aan markten, waaronder de gevelsector. Een dynamische buitengevel draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat en reduceert de benodigde hoeveelheid energie voor verwarming en koeling. De bekendste oplossingen zijn elektrochroom glas, thermochroom glas en liquid crystal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.