Nieuws
energiebesparing

Intelligente zonwering en actieve daglichtgestuurde binnenverlichting kunnen samen voor tot 40 procent energiebesparing zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Gebruikelijke oplossingen om energieprestaties te verbeteren brengen vergelijkbare besparingen met zich mee. Echter zijn intelligente zonwering en verlichting doorgaans eenvoudiger en goedkoper om te implementeren. 

De onderzoeken zijn uitgevoerd door Oindrila Ghosh (PDEng trainee), Samuel de Vries (PhD kandidaat) en Roel Loonen (assistant professor). Enkele onderzoeksactiviteiten zijn verricht binnen het international energy agency SHC task-56 project. Kindow, ontwikkelaar van intelligente zon- en daglichtregelingen voor binnenzonwering, is als industriële partner betrokken bij de onderzoeken.

Eenvoudiger energie besparen

Uit de studies blijkt dat een actieve daglichtgestuurde regeling van verlichting kan leiden tot een energiebesparing tussen de 18 tot 32 procent. Dit ten opzichte van verlichting met een klokschakeling. Wanneer lichtwering handmatig of middels een conventionele regeling wordt aangestuurd, is de energiebesparing in grote mate afhankelijk van het gedrag van de gebruiker. Ook bij zonwering met intelligente aansturing is de impact op energiebesparing groter. Uit de onderzoeken blijkt dat reflecterende binnenzonwering een besparing op verwarming en koeling van 2 tot 9 procent kan behalen. Binnenzonwering met intelligente aansturing kan besparingen van 15 tot 20 procent opleveren. Een op-maat-gemaakte combinatie tussen verlichting met een intelligente aansturing en binnenzonwering met daglichtregeling is echter de beste oplossing. Deze combinatie kan besparingen opleveren tot 40 procent. Hierdoor kan er op een eenvoudigere en goedkopere manier energie worden bespaard vergeleken met meer gebruikelijke oplossingen.

Prestatievoordelen

Volgens de onderzoekers kunnen de grootste prestatievoordelen worden behaald door hoog reflecterende binnenzonwering te combineren met intelligente aansturing van zonwering en verlichting. Binnenzonwering biedt meer mogelijkheden voor een verfijnde geautomatiseerde aansturing. Hierdoor wordt het weren van zonnewarmte optimaal afgestemd op het binnenlaten van voldoende daglicht. Dat heeft ook een positieve impact heeft op het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Buitenzonwering is echter meer effectief in het buiten houden van zonnewarmte. ‘Over het algemeen kunnen we stellen dat er geen one-size-fits-all maatregelen zijn om energie te besparen.’ Dat zegt Roel Loonen, assistant professor bij de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Wat we wel kunnen zeggen is dat intelligente totaaloplossing van verlichting en binnenzonwering op een eenvoudige en relatief goedkope manier aanzienlijk veel energie besparen. Het is dan ook jammer dat de BENG regeling nog weinig rekening houdt met dergelijke technieken en de daaruit resulteren voordelen.’

Kindow

Daglicht is essentieel voor een prettige, gezonde en productieve werkomgeving. Kindow heeft daarom een intelligente zon- en daglichtregeling ontwikkeld, waarbij lamellen en rolgordijnen automatisch kunnen meebewegen met de zon. Hierdoor komt er volgens onderzoek van de TU/Eindhoven tot 65 procent meer daglicht binnen vergeleken met traditionele gebouwen. Daarnaast zorgen de oplossingen van Kindow ook voor een energiebesparing tot 25 procent op koeling, verwarming en verlichting. Sam Kin, oprichter en CEO van Kindow: ‘Wij zijn verheugd dat het onderzoek van de TU/e onderstreept dat binnenzonwering voor een aanzienlijk energiebesparing kan zorgen. Hopelijk wordt binnenzonwering door dit wetenschappelijke onderzoek vaker meegenomen in het verduurzamen van gebouwen. En in het algehele concept voor de klimatisering van het gebouw. Bovendien draagt intelligente aansturing van binnenzonwering ook bij aan de kwaliteit van het binnenmilieu, gezondheid, welzijn en de productiviteit van werknemers.’

energiebesparing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.