Nieuws
glasopleiding

In de afgelopen maanden zijn er vanuit de Vakgroep GLAS en Onderhoud NL gesprekken gevoerd met het VMBO en het MBO om weer een glasopleiding op te zetten. Vanuit het MBO Midden Nederland is hier positief op gereageerd. Het MBO is bereid om een opleiding Glas MBO niveau 2 te starten in schooljaar 2021/2022. Dit zal dan in de vorm zijn van een bedrijfsopleiding. De glasopleiding wordt gegeven door het ROC Midden Nederland en is volledig gekwalificeerd als een BBL-opleiding. Na een positieve afronding van deze opleiding kwalificeert de leerling zich voor het Vakcertificaat. In 2018 stopte de ROC Rivor in Tiel met haar twee glasopleidingen tot Gezel Glaszetter en Glaszetter.

‘Vrijdag hebben wij een bericht naar de leden gestuurd’, licht Cor Wittekoek, vakgroepsecretaris, ons toe. ‘Aan de hand van de reacties van de leden hopen we een goed beeld te krijgen van het aantal leerlingen dat we kunnen verwachten. Er zijn vijftien tot twintig leerlingen nodig om de opleiding te kunnen starten, met zicht op een aantal jaren. Zoals het er nu naar uitziet gaan wij dit minimale aantal wel halen. In de komende weken verwachten wij meer informatie van het ROC. De opleiding zal worden gegeven op het ROC in Nieuwegein. Als in komende jaren blijkt dat er voldoende animo is, dan zullen we ons best doen dat dit ook op andere ROC’s gegeven wordt.’ 

Ook kleinere klassen mogelijk

Uitgangspunt voor het aanbieden van een opleiding is dat er twintig leerlingen per klas nodig zijn. Doordat deze opleiding als bedrijfsopleiding wordt aangeboden kunnen ook kleinere klassen doorgaan. De branches staan dan garant voor de kosten doordat er minder leerlingen zijn. In de komende weken worden de plannen verder uitgewerkt en worden de kosten voor de branche bekend. Hierbij zal ook gekeken worden naar de (externe) begeleiding die Vakgroep GLAS en Onderhoud NL voor dit project moeten gaan inzetten. In het schrijven aan haar leden stelt Vakgroep GLAS de volgende vragen.

  • Heeft u een leerling in uw bedrijf die vanaf september de MBO- opleiding Glas kan gaan volgen? (4 dagen werken, 1 dag naar school in Nieuwegein).
  • Kunt u leerwerkplekken aanbieden (per week 4 dagen werk, 1 dag school)
  • Wilt u een lintstage aanbieden voor leerlingen die het keuzevak glas in het 4e jaar van het VMBO volgen, 1 dag per week, het gehele schooljaar?
  • Wilt u een gastles over glas verzorgen bij het VMBO om de leerlingen enthousiast te maken voor een vervolgopleiding in het MBO?
  • Is er een mogelijkheid om uw bedrijf te bezoeken met leerlingen VMBO of MBO?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.