Nieuws
Eigen risico bij ongeval

Stel een glaszetter snijdt zich in zijn vinger tijdens zijn werkzaamheden en hij moet naar het ziekenhuis om zich te laten hechten. De kans is groot dat de kosten hiervan hoger zijn dan het eigen risico van de zorgverzekering en dat de werknemer deze kosten dus zelf dient te betalen. Maar wie betaalt dit eigen risico van de zorgverzekeraar als de factuur aan de glaszetter gestuurd wordt? De glaszetter zelf of de werkgever? Voor de goede orde: het eigen risico van de basisverzekering is verplicht 385 euro en kan naar eigen keuze maximaal worden verhoogd tot 385 + 500 = 885 euro. Oftewel: dient de werkgever die 385 tot 885 euro te betalen?

Het antwoord lijkt eenvoudig als je de sites van letseladvocaten leest: de werkgever is verantwoordelijk. Maar is dit ook zo? Stel de ondernemer heeft een actuele RI&E, hij heeft zijn medewerkers een VCA-diploma laten halen; hij praat zijn medewerkers regelmatig bij over veilig werken, stelt de werknemers ook de juiste PBM`s beschikbaar (zoals handschoenen, bril, helm etc.) en heeft ze hiervoor laten tekenen. Wat dan? Betaalt de ondernemer niet, dan is de werknemer misschien boos of chagrijnig. Betaalt hij wel dan schept hij wellicht precedenten en bestaat de kans dat het overig personeel ook met de eigen risico facturen aankomt. Hoe zit dat nu echt in onze branche?

In de nieuwe Glas in Beeld (#1 – februari 2021) die deze week verschijnt, leest u het volledige artikel. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.