Productnieuws
glasblokje

Köhlerwoodcap uit Rotterdam brengt een nieuw type, duurzaam glasblokje op de markt als alternatief voor de bekende, bestaande kunststof tunnelblokjes. Het gaat om biobased blokjes van polypropyleen in combinatie met houtvezels, een restproduct uit de houtindustrie. ‘Het blokje heeft de eigenschappen van een conventioneel beglazingsblokje en is dus prima resistent tegen kit’, vertelt Bernd Cankrien, directeur van Köhlerwoodcap. 

Het duurzame glasblokje wordt geproduceerd door het voormalige Glüske. Ze zijn geschikt voor alle soorten isolatieglas tussen 20 en 30 millimeter breedte. De dikte is 2 tot en met 5 millimeter. Er zijn drie types in ontwikkeling.

  • Polypropyleen gemaakt uit frituurolie
  • Een mix van polypropyleen en hout 
  • Plastic gemaakt van hout dat voor 99 procent afbreekbaar is

Iets minder flexibel

Cankrien geeft aan dat een mix van polypropyleen en hout zijn voorkeur heeft in verband met de verdraagzaamheid van de kitten en de eigenschappen van het blokje. ‘Voor de blokjes gemaakt van plastic van afbreekbaar hout lopen nog testen qua drukvermogen en hoe ze reageren op de randafdichting. We richten ons dan ook op het tweede type dat klaar is voor toepassing. Het blokje is iets minder flexibel dan het gebruikelijke glasblokje, maar dat is geen nadeel. Het insnijden van het blokje, het op maat knippen, is lastiger; we weten dat het niet mag maar in de praktijk wel gebeurt. Dat gaat dus minder gemakkelijk en dat is feitelijk maar goed ook. Nog een nadeel kan zijn dat de felle kleuren die onze beglazingsblokjes nu hebben en waar je snel de dikte aan kunt herkennen, niet van toepassing zijn. De biobased blokjes zijn iets fletser van kleur. Aan de andere kant: ze komen onder een ruit en je ziet ze niet meer. We zien een trend naar houten kozijnen, daar zijn deze blokjes perfect geschikt voor.’

Nog dubbel zo duur

De biobased blokjes kosten het dubbele van conventionele glasblokjes, maar dat is, aldus Cankrien, bij de start van alle nieuwe producten zo. ‘Onze verwachting is dat de volumeprijs vergelijkbaar wordt en dan gaan de duurzame voordelen tellen: minder propyleen, geen weekmakers en 100 procent afbreekbaar. Daarmee sluit het blokje prima aan bij onze AWX-beglazingsband. Ook dit product, waarvan de UV-belijming is gepatenteerd, is vrij van oplosmiddelen. Wil je echt voor groen en duurzaam gaan, en die projecten zijn er, dan gebruik je naast dergelijke band ook het duurzame blokje. Dan hoef je alleen nog maar kit van een milieuvriendelijke kwaliteit te gebruiken, zoals de Bostik Premium ware range, en de cirkel is rond.’

Bernd Cankrien nam per 1 januari 2020 het stokje over van zijn vader Ewoud en voerde enkele innovaties door, zoals plasticvrije verpakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.