Nieuws
vlakglasrecycling

De glassector beschikt over een prima systeem voor het inzamelen en hergebruiken van vlakglas. Toch kan er nog veel meer gebeuren om vlakglas volledig circulair te maken. Zo gaat nog maar een relatief klein deel van het vlakglasafval terug naar de fabrikanten voor de productie van nieuw glas.

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken staat centraal. Zo beschouwd is vlakglas nog (lang) niet circulair. Toch gebeurt er al veel in de sector. De productie van vlakglas vraagt enorm veel energie. De floatglasproducenten zijn al jaren terug overgestapt van olie op gas en weten steeds efficiënter te produceren op lagere oventemperaturen. Ze doen ook langer met hun floatovens: twaalf jaar continu productie is tegenwoordig minimaal vijftien jaar.

Inzamelen en hergebruik

De vlakglassector heeft onder verantwoording van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) 400 inzamelpunten voor het inzamelen en hergebruik van vlakglas. Dit systeem van inzamelen en recyclen wordt in stand gehouden door op elke vierkante meter isolatieglas dat in ons land wordt geproduceerd of ingevoerd 30 eurocent te heffen. Het ingezamelde glas wordt hergebruikt voor de productie van onder meer glaswol. Nog maar een relatief klein deel, 4 procent, gaat terug naar de oorspronkelijke glasfabricage en is dus circulair in de zuivere zin des woord. VRN streeft ernaar dit percentage te verhogen en een kwart van de totaal 80.000 ton glas die jaarlijks wordt ingezameld, her te gebruiken voor productie. Zo wordt het snij-afval van glasbedrijven reeds apart ingezameld en direct, zonder de tussenkomst van een recyclebedrijf, teruggevoerd naar de floatglasoven. Ook lopen er proeven om oud isolatieglas dusdanig te demonteren dat dit glas eveneens hergebruikt kan worden voor nieuwe glasproductie. Daarnaast zijn er (particuliere) initiatieven voor het hergebruik van isolatieglas in de bestaande kozijnen. Dit door het glas ter plekke bij een woning te demonteren, schoon te maken en opnieuw te assembleren in een betere (triple) uitvoering met een hogere isolatiewaarde.

Dossier Duurzaamheid

Het begrip ‘duurzaamheid’ heeft een veelheid aan invalshoeken. Glas in Beeld behandelt in de april-uitgave de thema’s ‘duurzaam bouwen met glas’ en ‘circulariteit’. Duurzaam bouwen met glas betekent vooral profiteren van de vele extra functies van het materiaal. De uitdaging daarbij is het belang van gezond daglicht te combineren met optimale isolatie en zonwering. Wat doen de fabrikanten aan het besparen van energie en het beperken van CO2-uitstoot? Maar ook: is het mogelijk glas op een hoogwaardige manier te recyclen dan nu gebeurt?

Geef uw mening en reageer op onze stelling. De economie moet circulair worden. Vlakglas kan prima worden hergebruikt maar de glassector kan veel meer doen aan duurzaamheid. U vindt de stelling op onze homepage.

3 reacties op “Glas (bijna) circulair maar hoe ver is de glassector met duurzaamheid?

 1. Gerrit Maring schreef:

  Zowel Europa als Nederland heeft ambiteuze doelstellingen als het gaat om energietransitie, CO2 reductie en een circulaire economie. Al deze doelstellingen zijn ook aan elkaar verbonden. Deze doelstellingen worden meer en meer ook verankerd in de wet- en regelgeving rondom de bouwsector, Het platform CB’23 heeft als doelstelling het “basiskamp” in te richten voor de circulaire bouwecenomie. Immers, in 2030 moet de gehele economie 50% circulair zijn en in 2050 100%. Dit is een enorme opgave. Kortom, de markt zal zich sterk gaan bewegen richting een circulaire en klimaatneutrale bouweconomie.

  Glas speelt een belangrijke en onmisbare rol in de bouwsector. Glas kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gestelde doelen d.m.v. energiebesparing en -opwekking, veligheid en daglichttoetreding. De keerzijde is dat de productie van glas nog steeds zeer energieintensief is met gebruikmaking van hoofdzakelijk fossiele brandstoffen al worden her en der al stappen gezet op het gebied van alternatieve brandstoffen zoals waterstof en de inzet van technieken om CO2 af te vangen. De milieu voetafdruk ( Environmental footprint) van bouwproducten, en dus ook glas, wordt steeds belangrijker. De prestaties worden vastgelegd in een EPD en moeten binnen de Nationale Milieu Database (NMD) concurreren met andere bouwproducten. Hoog tijd dus om glas goed te positioneren en tegelijkertijd de eigen voetafdruk verder te verlagen. Dit is niet alleen een belangrijk maatschappelijk belang, maar ook een eigen belang voor de toekomst van de branche.

  De Nederlandse glasbranche heeft circulariteit d.m.v. VRN al op een hoog niveau staan en is voor menig ander Europees land een lichtend voorbeeld. Gezien de eerdergenoemde ambities, is het echter tijd voor een volgende stap en moeten we buiten de bestaande kaders gaan denken. Productinnovaties, nieuwe buisiness modellen, samenwerkingsverbanden en onderzoek zijn daarbij zaken die branchebreed opgepakt zouden kunnen worden om uiteindelijk tot een zo groot mogelijke positieve impact te komen.

 2. Marco Groothoff schreef:

  Dag Gerrit, dank voor je heldere uiteenzetting. Meer hierover in de Bouwspecial Circulariteit van Eisma Bouwmedia die in april verschijnt, mede als bijlage bij Glas in Beeld. Ook GIB #2 van 13 april gaat dieper in op dit thema.

 3. Gerrit Maring schreef:

  Hallo Marco,

  Ik had inderdaad al gelezen dat deze bouwspecial eraan komt. Zeer interessant, relevant en hoogst actueel. Ben benieuwd!

  Gerrit Maring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.