Nieuws
houten kozijn

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen VVNH voorziet een prijsstijging van houtproducten. De toegenomen vraag en onzekere aanvoer hebben ook gevolgen voor de prijs van het houten kozijn. Naaldhoutsoorten zijn gemiddeld circa 50 procent duurder ten opzichte van vorig jaar. Bij hardhout voor de woningbouwsector spelen eveneens aanvoerperikelen. Voor zowel de gematigde – en tropische hardhoutsoorten zijn er daardoor prijsstijgingen van 10 tot 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel er vele onzekerheden zijn worden er voor de komende periode nog meer prijsstijgingen verwacht van circa 5 á 10 procent, aldus Koninklijke VVNH.

De aandacht voor hout en houtproducten neemt zienderogen toe. De vele voordelen en mogelijkheden van bijv. houtbouwsystemen, maar ook van hout in de GWW, worden steeds meer en breder onderkend, waarmee de vraag naar hout en houtproducten toeneemt. Een mooie ontwikkeling. 

Prijs houten kozijn mondiaal probleem

Echter, de gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel en ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. Koninklijke VVNH in een persbericht: ‘De ontwikkelingen bemoeilijken en dreigen het aanbod te beperken en drijven de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar zogeheten biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt mondiaal toe. Deze toegenomen vraag en de door Corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Het resultaat is dat leveringen stagneren en prijzen stijgen.’

Zie ook onze eerdere berichten over houten kozijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.